Usvojen budžet Grada Prokuplja za 2022. godinu

Predlog Odluke o budžetu Grada Prokuplja za 2022. godinu bila je najvažnija tačka dnevnog reda sednice Skupštine Grada, koja je usvojena na današnjoj sednici.

Budžet Grada Prokuplja za narednu godinu iznosi 2.148.653.260 dinara i kako kaže gradonačelnik Prokuplja, najveći deo sredstava biće usmeren na realizaciju kapitalnih investicija.

Gradonačelnik Prokuplja objašnjava da će preneta sredstva od oko 300 miliona omogućiti raelizaciju započetih i ulaganja u nove projekte, što je veoma bitno, jer će se i investicije realizovati bez zaduživanja, već ostvarenim prihodima.

–Sledeća godina biće bogata kapitalnim investicijama i ulaganjima u Grad Prokuplje, posebno u putnu infrastrukturu. Preneta sredstva iz ove godine uložićemo u izgradnju puteva i drugih projekata, kaže gradonačelnik i ističe da će oko 25 ulica i puteva biti izgrađeno na gradskom i seoskom području.

Što se tiče tekućih rashoda, gradonačelnik kaže da su oni veoma dobro izbalansirani. Škole troše onoliko koliko treba, osim što su povećana davanja za energente i druge usluge čije su cene povećane.

–Pred nama je jedna veoma uspešna godina, jer ćemo nastaviti velike kapitalne projekte, ali i započeti nove. Izgrdnja putne infrastrukture, u koju ćemo uložiti oko 200 miliona, učiniće naš grad boljim i kvalitetnijim mestom za razvoj privrede, ali ćemo sredstva izdvajati i za nadzor za izgradnju druge faze zdravstvenog centra, nove pijace, kao i druge projekte koji se sada realizuju. Ono što želim da istaknem je procena da ćemo naredne godine moći da pokrijemo sve kapitalne izdatke jer je budžet našeg grada veoma stabilan, što nam omogućava da planiramo još veća ulaganja u razvoj grada. Kroz izgradnju i asfaltiranje oko 25 ulica u gradu i na seoskom području, ostvarićemo želje naših građana, ali s druge strane, nismo zapostavili ni ono što je nama veoma bitno, a to je plaćanje nadzora za izgradnju druge faze zdravstvenog centra koje nas očekuje već početkom naredne godine, druge faze izgradnje nove pijace, kao i učešće u mnogim infrastrukturnim projektima koji se trenutno realizuju, kaže gradonačelnik Aranđelović.

U nastavku sednice usvojena je odluka o lokalnim komunalnim taksama, kao i odluka o utvrđivanju naknade za korišćenje javnih površina. Odbornici su podržali i Predlog odluke o dodeljivanju isključivog prava javnim preduzećima kojima je osnivač Grad Prokuplje za obavljanje delatnosti pružanja usluga na teritoriji grada Prokuplja na koje se ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama.

Između ostalih važnih odluka za funkcionisanje Grada Prokuplja u narednoj godini, gradska Skupština donela je i odluku o Izmeni programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja. Ovom prilikom istaknuto je da su sredstva za poljoprivredne proizvođače uvećana za 1,5 miliona dinara u ovoj godini i da će u narednoj ona biti još veća, kako bi svi zahtevi za nabavku poljoprivredne mehanizacije bili podržani.

Skupština je na današnjoj sednici donela rešenja o izmeni Školskih odbora, a imenovan je i direktor Centra za socijalni rad, Milan Lazić, koji je i do sada obavljao tu funkciju.

Kraj sednice obeležio je humani gest prokupačkih odbornika, koji su se odrekli skupštinske dnevnice, a ta sredstva usmerena su za lečenje naše male sugrađanke, devetogodišnje Danice Petković.

Izvor: Grad Prokuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap