Udruženje Inkluzija danas realizovalo projekat „Diskriminacija u javnim ustanovama, kako je prepoznati i boriti se protiv nje“

U toku prethodne dve nedelje udruženje „Inkluzija danas“ realizovalo je dva okrugla stola, dve tribine i tri radionice u opštinama Leskovac, Bojnik, Prokuplje, Žitorađa i Doljevac, sve na temu „Diskriminacija u javnim ustanovama, kako je prepoznati i boriti se protiv nje“. To je deo projektnih aktivnosti na projektu koje je podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole u Žitorađi i četvrtog razreda izdvojenog odeljenja srednje „Ekonomske škole Niš“ u Doljevcu imali su priliku da prošire svoja znanja i  učestvuju u interaktivnim radionicama na temu „Diskriminacija“. „U toku predavanja, objasnili smo šta zapravo znači pojam diskriminacija, koji oblici diskriminacije postoje i kako ih prepoznati. Kroz konkretne primere diskriminišućih ponašanja i interakciju sa srednjoškolcima pokušali smo da  definišemo neka nova rešenja za buduće slične situacije. Takođe smo istakli značaj razumevanja različitosti, prihvatanje istih, kao i važnost vrednovanja i uvažavanja ličnosti svakog pojedinca“ – objasnila je Ana Prelić, današnji predavač. „Učenici su pokazali veliko interesovanje da učestvuju i bili slobodni da podele svoja razmišljanja, stavove i predstave vezane za pojam diskriminacije kao i kako se osećaju kada se susretnu sa konkretnim primerima diskriminacije u svakodnevnom životu“ – rekla je Aleksandra Marković, radioničar ispred udruženja „Inkluzija danas“.

U opštini Bojnik i gradovima Prokuplju i Leskovcu održanu su okrugli stolovi i tribine na istu temu gde je poseban akcenat stavljen na prepoznavanje i razumevanje različitosti. Predavanju su prisustvovali zaposleni u javnim institucijama, lokalnoj samoupravi, školama, Centru za socijalni rad i Domu zdravlja. „Opšti cilj ovog projekta je borba protiv diskriminacije kao i podizanje svesti lokalnih zajednica i u okviru njih lokalnih vlasti, razvijanje međusobne saradnje i umrežavanje kao i solidarnosti prema marginalizovanim grupama“ – istakao je predsednik udruženja, Ivica Krstović. Prema njegovim rečima edukacije će podjednako doprineti razbijanju predrasuda i stereotipa  kako kod dece tako i kod zaposlenih u javnim institucijama. S obzirom da diskriminacija često može biti uzrok nasilja neophodno je da edukovati stanovništvo o načinima zaštite i mogućnostima reagovanja na nju.

Krstović je posebnu zahvalnost uputio direktorima i zaposlenim u školama kao i predstavnicima lokalnih samouprava koji su podržali aktivnosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap