Kako opremiti dom za dolazak bebe?

Od trenutka kada saznamo da očekujemo bebu počinjemo da razmišljamo i da planiramo. Šta bi sve trebalo da obezbedimo? Kako da se pripremimo? 

Nikada ne možemo biti u potpunosti spremni, mnoge stvari se uče ‘’u hodu’’ i mnogi problemi se rešavaju u trenutku. Međutim, većinu stvari možemo predvideti i za njih se pripremiti. Neke od njih su biološki određene, a neke socijalno. 

Kako se pripremiti i opremiti dom za dolazak bebe? Šta nam je sve potrebno od prvih dana bebinog boravka u kući? U nastavku teksta saznajte koji su to delovi nezaobilazne opreme za bebe u kući i van nje.

#1 Krevetac i oprema za bezbrižan san mališana

Krevetac je definitivno najpotrebnija stvar za dolazak bebe u kuću, jer on u stvari predstavlja ‘’dečiju sobu’’. To je mesto gde će beba boraviti kada nije u vašim rukama, zato je od velike važnosti da ima svoj bezbedni kutak u kome će provoditi većinu vemena.

Prekrivač, jastučići i dušečić su osnovna oprema za krevetac, a postoji još mnogo praktičnih dodataka. Sva dodatna oprema za krevetac je važna jer ona osigurava pre svega bezbedan, a onda i udoban boravak bebe u krevecu, što je od primarnog značaja za razvoj organizma, naročito kičmenog stuba.

#2 Kolica za bebu su njena druga kuća 

Nezamislivo je odgajanje deteta bez kolica – ona su kao njena druga kuća. Pored toga što bebi pružaju udobnost i zaštitu od vetra i sunca, kolica značajno olakšavaju roditeljima vreme za šetnju

Već od prve šetnje kolica dobro dođu, a kako beba raste, sve je teža, pa je nije zgodno nositi u rukama u dugoj šetnji. To važi posebno za mlade mame, koje se oporavljaju od trudnoće.

Dečja kolica možete i pozajmiti od prijatelja, kupiti polovna ili nova, jer je to stavka na kojoj zaista možete uštedeti. Postoje različiti tipovi i veličine kolica, a ono što je najbitnije je da odgovaraju vašim i potrebama vaše bebe.

#3 Stolica za uspavljivanje vam može biti od velike koristi

Stolica za uspavljivanje je deo opreme koji će i vama lično poslužiti, ne morate ga koristiti isključivo za ljuljanje bebe. Ujedno će vam olakšati neprospavane noći u kojima šetajući po sobi ljuljate bebu ne bi li zaspala i dala vam nekoliko sati odmora.

U stolici za uspavljivanje ćete se i vi i beba udobno ušuškati i laganim ljuljanjem utonuti u san. 

Složićemo se da ima bitnijih stvari od stolice za uspavljivanje, ali kada se posmatraju svi njeni benefiti po naš san, predstavlja zaista važan deo opreme.

#4 Pelene su nezaobilazna stavka pri opremanju stana za bebu

Apsolutno očekivana stavka su pelene. Kad god kažemo beba – prvo što pomislimo su pelene i cucla.

Verovatno ćete naići na konfuziju koje pelene da kupite, koju vrstu itd. Ono što bi bilo dobro da se zna je da ne postoje univerzalno najbolje pelene, mnogo toga zavisi od vaših potreba i sve vrste pelena imaju svoje prednosti i mane.

Koliko vam pelena treba za početak?

Novorođenčad troše otprilike od 8 do 10 pelena dnevno, tako da bi trebalo pripremiti dovoljne količine. Sa druge strane, imajte u vidu da će beba brzo rasti, pa će joj trebati druga veličina pelena, zato ne kupujte previše unapred.

Ako kupujete platnene pelene, za njih treba nabaviti i poseban deterdžent koji neće izazivati iritacije na bebinoj koži.

#5 Oprema za kupanje i kako kupati bebu

U prvih nedelju ili dve dana će biti dovoljno da bebu samo plaknete par puta i to mekim sunđerom i mlakom vodom. Posle toga, takođe ne treba bebu previše često kupati, čak je i par puta nedeljno više nego dovoljno.

Prečesto kupanje može isušiti bebinu kožu i uzrokovati iritacije. Ipak, bebu ćete stalno presvlačiti i menjati joj pelene, tako da ćete uvek imati priliku da je malo prebrišete i očistite.

Ono što vam može biti od koristi je kadica za kupanje, dok su šampon, losion, mekani sunđer i peškir neophodni.

#6 Garderoba i oblačenje bebe

Iako ćete verovatno želeti da oblačite bebu ponekad u neku slatku garderobu, njoj zaista nikada neće biti potrebno nešto moderno. Bebi treba garderoba od prirodnih materijala, treba da bude udobna i ono što je najvažnije čista. 

Od godišnjeg doba zavisi koju ćete garderobu kupovati. Ono što je od velike važnosti je da vodite računa da ne kupujete previše garderobe jer će beba jako brzo prerastati stvari.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da sada imate malo jasniji uvid u listu stvari čiju pripremu treba planirati već od prvog dana trudnoće.

 

Autor:

Srbijanka Stanković

Glavna i odgovorna urednica
Magazin Topličanka

Kreativni stvaralac
Blacksheep.rs
Lolamagazin.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap