Opština Kuršumlija dobila povelju za veliki doprinos unapređenju položaja i afirmaciju slepih i slabovidih lica

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana. Cilj obeležavanja je da se i osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u upravljanju društvom u kome žive.

Savez slepih Srbije povodom obeležavanja dva značajna jubileja, 75 godina svog postojanja i pola veka rada najveće biblioteke za slepe u regionu i Evropi “Dr Milan Budimir” organizovao je Svečanu akademiju. Svečanoj akademiji kao počasni gosti prisustvovali su predstavnici ministarstva, većnici, patrijarh Porfirije, nadbiskup Stanislav Hočevar , predsednik opštine Kuršumlija Vojkan Čarapić, gradonačelnik Leskovca i Jagodine.

Patrijarh Porfirije blagoslovio je Svečanu akademiju i dalji rad Saveza slepih Srbije.

„Radujem se što sam ovde sa vama, neka sve Gospod blagoslovi i da svaki dan imali ili ne spoljašnji vid, prosvećujemo blagodaću Božijom, istinom svoje unutarnje biće. Neka da radosti i mira među sve ljude nezavisno od toga kojoj veri pripadamo, nezavisno od toga kog smo pola, kom narodu pripadamo, jer i ovakav “hendikep”sa kojim ste vi suočeni pokazuje da je čovek čoveku potreban, sve ostalo je nevažno“.

Predsednik opštine Kuršumlija Vojimir Čarapić, zahvalio se Savezu slepih na dobijenoj povelji, sa željom da se ova lepa saradnja nastavi i ubuduće.

„U ime Opštine Kuršumlija najsrdačnije zahvaljujem na ovom priznanju, koje ste povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom uručili našoj opštini i na taj način prepoznali angažovanje i doprinos kada je reč o unapređenju položaja i afirmaciji slepih i slabovidih osoba naše opštine. Nastojaćemo da i ubuduće pomažemo sva udruženja, poboljšamo i unapredimo kvalitet života svih naših sugrađana, a ovom prilikom zahvaljujem na uspešnoj saradnji i našem Udruženju slepih i slabovidih osoba“ – istakao je predsednik Čarapić.

Izvor: opština Kuršumlija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap