Šta nam donosi novi Zakon o eksproprijaciji?

Poslanici Skupštine Srbije su u petak, 26. novembra, usvojili izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji, za koji deo javnosti smatra da je nepovoljan za građane Srbije.

Za izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji glasalo je 159 od 161 poslanika koji su prisustvovali sednici parlamenta, dok se dvoje nije izjasnilo.

Izmenama Zakona se utvrđuje da predmet eksproprijacije mogu da budu nepokretnosti u svim oblicima svojine, kao i da su svi postupci koji se vode u skladu sa ovim Zakonom hitni, imajući u vidu da se pokreću i vode u javnom interesu.

Evo šta o novom Zakonu o eksprprijaciji, koji je uzburkuao javnost misli, advokatica Srbijanka Radišić:

„Eksproprijacija je oduzimanje imovine od privatnih lica u opštem interesu (najčešće infrastrukturne prirode).

Dakle, drzava dodje i kaže treba nam tvoje parče zemlje za put, školu, bolnicu, dobićeš izvesnu naknadu, hvala, doviđenja.

Ti odeš na sud, dobiješ veću vrednost, postupak potraje i zemlja ode za opšte dobro.

Nesumnjivo je da je u izvesnim slučajevima potrebna i neophodna.

Ono sto je sporno jeste da se uvodi novi osnov za oduzimanje zemljišta – Međudržavni ugovor Srbije i neke druge Zemlje. Ako se u okviru ugovora izvestan projekat proglasi za projekat od međunarodnog ili državnog interesa, onda je prohodan put eksproprijaciji u korist privatnog interesa te strane, privatne firme“, kaže Radišić i dodaje:

„Dovoljno je da drzava kaze: „Hej, mi smo ugovorili sa Kinom da „Xiu Jang doo“ kopa iz XY njenog razloga i uzimamo 25ha zemlje u Šumadiji.“

dakle, samo interes strane kompanije predlogom izmena i dopuna zakona o eksproprijaciji moze biti proglašen javnim interesom, domaće kompanije otpadaju, uslovno receno, pojašnjava Radišić.

Problem novog Zakona je i:

  • Nije jasno koja ce biti cena oduzetog zemljišta (ne nadajte se milionima).
  • Imaćete 5 dana da se izjasnite na predlog (ovako kratak rok za ovako ozbiljne stvari u praksi ne postoji).
  • Nakon toga, mogu Vam uzeti zemlju (objekat, kucu…) a Vi dokažite da nije u redu, da ste dobili malo novca i sl.
  • Privremeno zauzimanje okolnog prostora (za smeštaj radnika, materijala, alata) se sa dosadašnje 3 godine povećava na 6 godina.
  • Niste sproveli ostavinski postupak? Nikakav problem.

Po novom ne morate nikada da se izjasnite (iako po ZON-u momentom smrti ostavioca imovina prelazi na vas), bice postavljen privremeni zastupnik koji ce pokušati da zastupa Vaše interese odnosno da učestvuje u postupku prodaje zemljišta, zaključuje Radišić.

 

One thought on “Šta nam donosi novi Zakon o eksproprijaciji?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap