Odbornici grada Prokuplja usvojili su predlog izvršenja ovogodišnjeg budžeta

Na današnjoj sednici Skupštine Grada Prokuplja usvojen je Predlog izvršenja ovogodišnjeg budžeta, koji je rebalansom uvećan za potrebe ulaganja u gradnju kapitalnih objekata.

Obrazlažući ovu tačku gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović je istakao da je planirana dinamika ulaganja u  kapitalne objekte ove godine realizovana sa više od 80 odsto sredstava.

Kako je istakao, u izgradnju privredne zone Grad je uložio 20 miliona dinara, a u novu prokupačku Zelenu pijacu, čija je gradnja započela pre desetak dana, uloženo je 25 miliona dinara, a do kraja investicije taj iznos će porasti na 50 miliona dinara.

Kao jednu od najvažnijih, i sigurno najvećih investicija u Prokuplju za poslednjih 100 godina, gradonačelnik Aranđelović je naveo završetak radova na izgradnji nove prokupačke bolnice u koju će Vlada Srbije uložiti pet milijardi i 890 miliona dinara, a Grad Prokuplje nešto više od 60 miliona dinara. Takođe je podvukao da je tokom ove godine u izgradnju i renoviranje ulica u selu i gradu uloženo 25 miliona dinara, kao i da sve teče po planu kako bi naredne 2022. godine počela gradnja novog obdaništa u Prokuplju.

Prema Aranđelovićevim rečima za narednu 2022. godinu se planira više od 350 miliona dinara investicionih sredstava za završetak i nastavak gradnje kapitalnih objekata u Prokuplju.

„Potrudićemo se da planom budžeta za nastupajuću 2022. godinu opredelimo još više sredstava i za standardnu potrošnju, kao i za neophodna ulaganja u gradsku i seosku infrastrukturu“, istakao je gradonačelnik Aranđelović, uz konstataciju da će do kraja ove kalendarske godine biti relalizovane sve planirane investicije u 2021. godini.

foto: grad Prokuplje

Skupština Grada usvojila je Predlog odluke i Pravilnik o sufinanasiranju i finansijskoj podršci domaćinstvima u procesu energetske tranzicije.

„Taj program će biti realizovan u sledećoj godini, a Grad Prokuplje će u sufinanasiranju učestvovatui sa 10 do 15 miliona dinara, isto toliko će dotirati i Republika Srbija, a građani će morati da učestvuju sa ukupno 30 miliona dinara“, istakao je gradonačelnik Aranđelović.

On je naglasio da se energetska efikasnost odnosi na zamenu dotrajale stolarije i svega onoga što može da utiče na poboljšanje grejanja u stanovima i kućama Prokupčana.

Na ovoj sednici usvojena je i Odluka na osnovu koje se cene poreza za stambene objekte građana i objekata privrednika u 2022. godini neće menjati i ostaće iste kao i 2021. godine.

Skupština je donela Odluku i o formiranju Saveta za mlade Grada Prokuplja, a za predsednika Saveta imenovan je Marko Kostadinović, član Gradskog veća, dok su među članovima Katarina Veljović, član Veća, kao i đaci, predstavnici svih prokupačkih srednjih škola.

Reagujući na ovu odluku odbornik, i član Saveta Aleksandar Šljivić je podvukao da je oduševljen formiranjem Saveta mladih. On je izrazio nadu da će prisustvo srednjoškolaca u Savetu doprineti da se o njihovim problemima i potrebama  razgovara na pravi način.

Na Skupštini je data saglasnost na poseban program korišćenja subvencija iz budžeta Grada Prokuplja Javnog Preduzeća za urbanizam i uređenje grada, kome je usaglašavanjem sa rebalansom budžeta za 2021. godinu, dotirano još 18 miliona dinara za kupovinu građevinskih mašina i servisiranje kredita.

Reagujući na ovu Odluku predsednik Skupštine Grada Prokuplja Dejan Lazić je rekao da je u pitanju  jedna veoma važna i korisna investicija, jer je pored nabavke kamiona ovo preduzeće sada snabdeveno i građevinskim mašinama.

„Sada Grad Prokuplje po prvi put može u potpunosti da se osloni na sopstveno preduzeće, kada su u pitanju izgradnja, uređenje i rašćišćavanje ulica i puteva, naročito u zimskom  periodu“, istakao je Lazić.

Na ovoj sednici je odlučeno da se vreme otvaranja rampi u BID zoni u zimskim mesecima pomeri sa 5 i 30 na 6 sati i 30 minuta, dok će se rampe za snabdevače sa kamionima i putničke automobile spuštati kao i do sada u 8 i 30. U popodnevnim satima rampe će biti otvorene od 16 do 18 sati.

Izvor: grad Prokuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap