Ministarka Čomić danas posetila Prokuplje

Gordana Čomić ministarka za ljudska i manjinska prava u Vladi Republike Srbije danas je sa saradnicima posetila Prokuplje gde se upoznala sa ciljevima i dostignućima u stvaranju boljih uslova za život manjina i osetljivih grupa stanovništva u Topličkom okrugu.

Ona je razgovorala sa načelnikom Topličkog okruga Zlatanom Miljkovićem, gradonačelnikom Prokuplja Milanom Aranđelovićem, predstavnicima svih topličkih opština kao i organizacija i udruženja osetljivih kategorija stanovništva, predstavnicima nacionalnih manjina i osoba sa posebnim  potrebama.

Ministarka je istakla značaj saradnje države i civilnog sektora, koji bi putem lokalnih akcionih planova obezbedili bilji život osetljivih kategorija i manjina na nacionalnom i globalnom nivou.

Foto: grad Prokuplje, Ministarka Čomić i gradonačelnik Prokuplja

Kako je naglasila ministarka Čomić ovo je drugi krug posete Prokuplju u okviru obilaska regiona, okruga i lokalnih samouprava po Srbiji, koji ima za cilj upaoznavanje sa postignutim ali i sa problematikom i načinom pomoći. Takođe je istakla da u nekim sredinama postoje potrebe ali nema odgovarajuće strukture za izradu projekata kojima bi se apliciralo za sredstva Evropske unije, a sve u cilju poboljšanja uslova života marginalizovanih i osetljivih grupa stanovništva na lokalu.

„Pre samo šest meseci bili smo u Prokuplju i predstavili plan rada ministarstva i sada smo došli da podnesemo izveštaj, da li je taj plan ostvaren ili ne, i da nastavimo da radimo“, kazala je ministarka Čomić.

Ona je iznela podatak da je u izveštaju Evropske komisije njihov rad pohvaljen i to kroz rečenicu da je Srbija napredovala u vladavini prava i dodala da to nije samo rezultat rada Vlade, predsednika Srbije i ministarstava nego prevashodno lokalnih samouprava i ljudi koji na lokalnom nivou rade na tom pitanju.

Foto: grad Prokuplje

„Znači uradili smo ono što smo zacrtali i sada moramo da razgovaramo o daljem razvoju i o zajedničkim naporima na usvajanju strategije ljudskih prava“, kazala je ministarka Čomić i istakla odličnu saradnju i društveni dijalog u Prokuplju kao dobar primer  saradnje u društvenom interesu.

Komentarišući navode ministarke Čomić načelnik Topličkog okruga Zlatan Miljković je izrazio zadovoljstvo pozitivnom ocenom Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Ovaj sastanak je bio lepa prilika za analizu onog što smo uradili u prethodnom periodu i da napravimo planove za naredni period kada je razvoj našeg okruga u pitanju, rekao je Zlatan Miljković.

On je istakao da su u saradnji sa ministarstvom došli do konstatacije da Opština Žitorađa ima problem u nedostatku stručnih kadrova za izradu projekata, pa zbog toga ne može da aplicirala za sredstva Evropske unije.

„Tim povodom ministarka Slavica Đukić Dejanović me kontaktirala i mi ćemo već sutra imati sastanak i nadam se Opštini Žitorađi rešiti taj problem odnosno obezbediti im stručnu pomoć u tom pogledu“, istakao je Miljković.

On je podvukao da su od ministarke Čomić dobili obećanje da će u 2022. godini Prokuplje i Toplički okrug učestvovati u dobijanju sredstava za jedan veliki projekat EU putem koga će se obezbediti sredstva za poboljšanje uslova za život i rad društveno osetljivih kategorija stanovništva u našem okrugu kao i da se to neće odnositi samo na predstavnike romske nacionalne manjine već i na druge osetljive kategorije.

Govoreći o dobroj saradnji na lokalu gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović je naglasio da je lokalna samouprava u Prokuplju oduvek mnogo pažnje poklanjala rešavanju problemima nacionalnih manjina i svih osetljivih kategorija.

On je naveo da su svi pripadnici romske nacionalne manjine u Prokuplju stambeno zbrinuti i da se radi i dalje na poboljšanju njihovih uslova stanovanja.

Takođe je naveo da se putem konkursa svake godine iznova obezbeđuju sredstva iz gradskog budžeta za rad svih nevladinih organizacija i udruženja građana.

Izvor: grad Prokuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap