„Miholjski susreti sela 2021“ u Ćukovcu

U organizaciji grada Prokuplja, a pod pokroviteljstvom Ministastrtva za brigu o selu, u selu Ćukovac, nedaleko od Prokuplja, održani su „Miholjski susreti sela 2021“. Na ovim jedinstvenim sportskim igrama i kulturno-zabavnom programu učestvovale su ekupe iz Ćukovaca, Bajčinca, Donjeg Kordinca, Gornje i Donje Stražave, Balinovca, Velike Plane, Nove Božurne, Potočića, Mađara i Gornjeg Kordinca.

Bacanje kamena s ramena, skok u dalj sa mesta, navlačenje konopca, bacanje potkovice, priprema pite banice, izložba ručnih radova, kazivanje zdravica, recitovanje, pevanje izvornih narodnih pesama i izvorne muzike bile su discipline u kojima je skoro 100 takmičara pokazalo da poštuju i čuvaju tradicije i običaje svojih predaka i svog rodnog sela.

Otvarajući ove susrete, gradski većnik zadužen za resor poljoprivrde Dejan Tonić izjavio je da se za ove susrete prijavio veliki broj seoskih mesnih zajednica i da je dobro što su na njima učestvovala deca, mladi i stari.

-Negovanje i očuvanje običaja i tradicije u kulturnom i umetničkom stvaralaštvu, sportskim disciplinama i druže se, jedan je od ciljeva održavanja ove manifestacije. Sama manifestacija pokazala je da meštani prokupačkih sela nisu zaboravili običaje i stare zanate svojih predaka i da je za svaku pohvalu ono što su predstavnici sela pokazali na „Miholjskim susretima sela“, kazao je Dejan Tonić.

U sportskom delu takmićenja u bacanju kugle s ramena prvo mesto osvojila je ekipa Donje Rečice, drugo Donje Stražave, a treće Balinovca.

U disciplini skok u dalj sa mesta prvo mesto osvojili su predstavnici Donje Stražave, drugo Balinovca, a treće Gornjeg Kordinca.

U bacanju potkovice najbolji su bili takmičari Gornje Stražave, zatim Bajčinca, dok su treće mesto zauzeli takmičari Ćukovca.

Ekupa iz Velike Plane bila je najbolja u disciplini navlačenje konopca. Drugo mesto zauzeli su takmičari Gornjeg Kordinca, a treće Potočića.

Mnogobrojni posetrioci bili su oduševljeni mini-izložbom pita banica, domaćih voćnih sokova, kolača i drugih jela i rokotvorina.

Najboljim ekipama i pojedincima dodeljene su medalje i diplome, a učesnicima zahvalnice.

Najmlađi posetilac ove jedinstvene manifestacije bila je devetomesečna Viktorija Nikolić iz sela Balinovac, a najstariji učesnik Bogoljub Radivojević (87 godina) iz Potočića.

Nesebičnu pomoć u održavanju ove jedinstvene kulturno-zabavne i sportske manifestacije pružili su Dom učenika srednjih škola koji je za sve učesnike obezbedio posluženje na svom štandu, Narodni muzej Toplice, Dom kulture, Kulturno obrazovni centar, Turistička organizacija i pripadnici Vojske Srbije. Svoj štand imali su i savetodavci Poljoprivredno stručne i savetodavne službe Prokuplja.

Pored mnogobrojnih posetilaca, takmičenju u sportskim disciplinama i kulturno zabavnom programu prisustvovali su i mnogobrojni članovi rukovodstva lokalne samouprave.

Izvor: Grad Prokuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap