U Toplici počela jesenja setva

Jesenja setva na području Topličkog okruga počela je pre par dana. Planirano je da ovaj najvažniji poljoprivredni jesenji posao u Toplici bude obavljen na površini od oko 8.000 hektara. Optimalan rok za setvene radove je od  15. oktobra do 15. novembra.

Nakon prestanka padavina i stvaranja dubinske vlage toplički poljoprivrednici krenuli su sa setvenim radovima. Najveće površine, skoro 5.500 hektara naći će se pod ozimom pšenicom“, izjavio je savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi (PSSS) Prokuplja Radovan Bjelica i preporučio ratarima da seju merkantilnu-semensku pšenicu, a ne pšenicu sa „tavana“.

Prema njegovim rečima prinos i kvalitet pšenice je veći i bolji kada se seje semenska pšenica.

Planirano je da se ozimi ječam bude posejan na površini od blizu hiljadu hektara, dok bi se preostale površine našle pod tritikalom i drugim ratarskim kulturama.

Pre upotrebe mineralnih đubriva Bjelica preporučuje da se prvo obavi agrohemijska analiza zemljišta, koja je besplatna.

Koja mineralna đubriva i u kojoj količini da se upotrebi ratari bi trebali da primene nakon analize zemljišta“, rekao je on i preporučio upotrebu đubriva sa manjim sadržajem azota, a većim fosfora i kalijuma.

Izvor: grad Prokuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap