Pala kiša, zlata vredna za jesenje radove

Poljorivrednici su ovih dana zbog padavina bili prinudjeni da prekinu jesenje radove. Berba kukruza je pri kraju, berbi pristiglog povrća, voća i grožđa, a pripreme za setvu ozimih žita, na poljima opštine Žitorađa, poljoprivrednici će nastaviti čim vremenske prilike dozvole.

Stručnjaci podsećaju da je setva u optimalnom agrotehničkom roku uspešnija kao i setva deklarisanog semena.

Padavine tokom prošle sedmice povećale su zalihu vlage u poljoprivrednom zemljištu i prilično natopile površinski sloj, što će omogućiti kvalitetnu obradu parcela za predstojeću jesenju setvu u optimalnom roku.

“Optimalan rok  za setvu pšenice je skoro počeo, pa se nadam da će se stići za  sve. Ostalo je još malo kukuruza, koji se nije skinuo zbog kiše, ali sve to može brzo da se obavi. I poljoprivrednici, ali i stručnjaci dobro znaju da od setve sve zavisi. Loša setva je i loža žetva. Seme treba uneti na pravu dubinu i na pravi raspored. Idealno je da na površini zemljišta ne ostanu zrna. Obavezno je valjanje zemljišta, za bolji kontakt semena i zemlje, kako bi ono što pre počelo da klija i crpi mineralne materije iz tla,” kaže Slađan Rakić, pomoćnik predsednika opštine Žitorađa za ruralni razvoj.

Slađan Rakić, pomoćnik predsednika opštine Žitorađa

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap