Kako da izgradite brend koji svi prepoznaju

Značajan deo poslovnog uspeha neke kompanije pored kvalitetnog proizvoda ili usluge koju nudi čini marketinška kampanja. No, pre nego što se odlučite da reklamirate svoje poslovanje, veoma je važno da počnete da gradite brend, odnosno ime po kom će vas na tržištu prepoznati.

Ako vodite malu firmu verovatno se pitate da li uopšte treba da uložite svoje resurse u brendiranje. Mnogi vlasnici „malih biznisa“ veruju da je brendiranje rezervisano isključivo za velike i moćne kompanije poput Gugla, Mekdonaldsa ili Koka kole. Međutim, istina je da bez obzira na „veličinu“ poslovanja, svaka firma treba da misli o svojoj reputaciji i izgradnji brenda.

Dobra vest je da vam nije potreban ogroman budžet da biste razvili efikasnu strategiju brendiranja od temelja. Postoji mnogo stvari koje preduzetnici mogu da učine da skrenu i privuku pažnju klijenata, a da pritom ne potroše previše vremena ni novca.

Predlažemo vam nekoliko korisnih strategija brendiranja koje će pomoći da se vaša firma istakne na tržištu. Pročitajte.

Definišite identitet svog brenda

Brendiranje je mnogo više od kreiranja dobrog logotipa koji ćete postaviti na svoj sajt ili društvene mreže. Brend je zapravo ogledalo vaše firme – predstavlja vrednosti i misiju kompanije, to je način na koji se ophodite prema klijentima, pa tek onda dizajn i izgled vašeg poslovnog prostora. Zbog toga je od suštinske važnosti da se pre bilo kog ulaganja i pokretanja marketinških kampanja posvetite vreme otkrivanju identiteta svog brenda.

Ako već imate ideju o tome ko ste kao brend, to je odličan početak. U suprotnom potrebno je da malo dublje istražite svoje motive za bavljenje određenim poslom i vođenje firme. U tome vam mogu pomoći i izvesna pitanja kao, na primer, „kako biste opisali svoje poslovanje u tri reči?“ ili „po čemu želite da budete poznati na tržištu i da se izdvojite u odnosu na konkurenciju?“

Kada sebi razjasnite ko ste i šta radite, biće vam mnogo lakše da uz tako formiranu sliku o identitetu firme predstavite i potencijalnim kupcima.

Istražite ko je vaša ciljna grupa

Iako deluje kao nešto što se podrazumeva, postoji veliki broj malih firmi koji se u tolikoj meri usredsrede na svoje proizvode i usluge da potpuno zanemare kome žele da ih prodaju. Nerazumevanje ili nedovoljno poznavanje ciljne potrošačke grupe može vas koštati reputacije i usporiti razvoj brenda. Iz tog razloga vredi da odvojite malo vremena da definišete svoje idealne kupce. Ko su oni, koliko godina imaju, koliko su obrazovani, da li su to uglavnom žene ili muškarci? Zbog čega bi koristili vaš proizvod?

Odgovori na ova pitanja pomoći će vam u kreiranju strategija brendiranja, a potom i njihovom sprovođenju u delo. Krajni rezultat će biti brend sa kojim se kupci zaista mogu povezati.

Kreirajte specifičan dizajn

Kada definišete identitet svog brenda i prepoznate idealne kupce proizvoda ili usluga, sledi kreativan deo brendiranja – kreiranje jedinstvenog dizajna. Ovaj korak je podjednako važan za male firme kao i za velike kompanije.

Razmislite o stilu svog brenda – koje boje želite da koristite, za koji font ćete se opredeliti, kako da organizujete sve detalje dizajna? Ukoliko niste sigurni koji smer treba da sledite, angažujte profesionalnog dizajnera koji će vam pomoći da predstavite svoj vizuelni identitet. U ovom segmentu se fokusirajte na kreiranje specifičnog logotipa, jer će on biti polazna tačka za sve ostale vizuelne materijale kao što su vizit karte, web sajt ili profili na društvenim mrežama.

U zavisnosti od vašeg poslovanja, možda ćete koristiti i neka dodatna sredstva za brendiranje poput ambalaže, npr. Pritom je veoma važno da i tada koristite isti logotip i dizajn. Suština je da bez obzira gde kupac naiđe na vaš brend – dakle, da vidi logo na pakovanju, poseti web sajt ili Fejsbuk stranicu – da izgled (i osećaj koji izaziva) budu dosledni. Ukoliko doslednost kod brendiranja firme izostane, postoji rizik da zbunite i izgubite klijente.

Povežite se sa klijentima

Za istinski uspeh i istaknut položaj na visoko konkurentskom tržištu nije dovoljno da imate odličan sajt i logo. Brend je više od logotipa, marketinških strategija ili načina na koji privlačite pažnju kupaca. Potrebno je da se povežete sa klijentima i steknete željeni ugled. Kako vas kupci doživljavaju i govore o vama je zapravo najvažniji je deo brendiranja.

Za dugoročan uspeh je potrebno da se fokusirate na korisnički servis i pružite maksimalnu uslugu svojim klijentima. Kada ljudi stupe u interakciju sa vašim brendom i svaki put imaju pozitivno iskustvo, onda možete biti sigurni da će vam se stalno vraćati i preporučiti dalje prijateljima. Pored toga što ćete ponuditi kvalitetnu korisničku podršku, postarajte se da vaš sajt bude brz i lak za navigaciju.

Sve što uradite da unapredite iskustvo svojih kupaca pomoći će da izgradite reputaciju brenda koji brine o svojim klijentima, a kao rezultat ćete imati više kupaca i uspešnije poslovanje.

Promovišite brend

Na osnovu nekoliko koraka koje smo naveli više je nego jasno da ne morate imati veliki budžet da biste efikasno brendirali svoje poslovanje. Sve što vam treba jeste malo kreativnosti i istraživanja. Ne zaboravite da brend promovišete uz pomoć metoda tradicionalnog i digitalnog marketinga. Uz minimalna ulaganja u Gugl ili Fejsbuk oglase možete pomoći da se vaš brend istakne u odnosu na konkurenciju.

Pored klasičnih reklama možete investirati i u nativne oglase. Dovoljno je da pronađete pouzdanu platformu za nativno oglašavanje, kreirate nalog i počnete da pravite jedinstvene i prirodne reklame koje će se prikazivati samo na relevantnim portalima. Na sajtovima poput Nativemedia.rs imate mogućnost da izaberete vreme i lokaciju gde želite da se prikazuje vaša kampanja. Uz to možete targetirati publiku prema uređaju koji koristi ili jeziku kojim govori. Na ovaj način osiguravate da vaši potencijalni kupci vide reklame, a samim tim da se novac uložen u oglašavanje brenda isplati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap