Obeležen Dan oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca i svečanom ceremonijom ispred Spomenika junacima Gvozdenog puka, danas je obeležen Dan oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu. Vence su položili i počast junacima odali predstavnici Grada Prokuplja, Topličkog upravnog okruga, Vojske Srbije, Policijske uprave, mnogih boračkih organizacija i udruženja.

Na slavnu istoriju srpskog naroda, junaštvo, borbu i požrtvovanost, prisutne je podsetio zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroslav Antović.

–Ovde danas, pred spomenikom Junacima Gvozdenog puka, sećamo se jedne velike istorijske godišnjice koja je u Toplicu i Prokuplje vratila sunce slobode. Na današnji dan pre 103 godine oslobođeno je Prokuplje u Velikom ratu. Slavni srpski vojnik, toplički vojnik, posle godine izgnanstva, vratio se u svoj dom, na svoju njivu, u svoj vinograd. Vratio se da izgradi svoju razrušenu otadžbinu i započne nove pobedonosne marševe u miru. Te 1918. godine napaćena četvorogodišnjim ratom, Toplica i Srbija su se radovale slobodi, rekao je zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroslav Antović.

U Prvom svetskom ratu je samo sa područja Prokuplja stradalo više hiljada stanovnika. Srpski narod, iako brojčano mali, ima bogatu istoriju koja je skoro uvek pisana krvlju njenih najboljih sinova.

–Mnoge su bitke srpske vojske iz Velikog rata ušle u anale svetske vojne istorije. Herojstvo i žrtva legendarnog Gvozdenog puka, koga su činili Topličani, zapanjili su i saveznike i ratne neprijatelje, zato smo se 2018. godine podizanjem spomenika svojim precima odužili, sačuvali večno sećanje na njih i njihovu žrtvu, ali i žrtvu svih naših predaka koji su položili život za slobodnu Srbiju, istakao je Antović i naglasio da je naša dužnost i obaveza da čuvamo ono što su naši preci gradili i stvarali, kao i da danas moramo da nastavimo putem izgradnje i jačanja naše zemlje na svim poljima, za šta imamo veliku pomoć i podršku Vlade Srbije.

U programu obeležavanja 103. godišnjice od oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu, učestvovali su učenici Muzičke škole „Kornelije Stanković“, Dunja Marković i Aleksandar Vukićević, kao i recitator Olga Ivić iz OŠ „Ratko Pavlović – Ćićko“.

Izvor: grad Prokuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap