Muzej u Prokuplju obeležava 75 godina postojanja

Povodom 75 godina postojanja i uspešnog rada, Narodni muzej Toplice, u ponedeljak 11. oktobra organizuje bogat program.

Direktorka Narodnog muzeja Toplice Ljiljana Krasić pozvala je Prokupčane da dođu u Muzej i zajedno obeleže ovaj važan i značajan datum.

-Za 11 časova smo planiarali obilazak Spomen sobe i parka posvećenog „Gvozdenom puku“, a za 12 utvrđenje na Hisaru, ali ukoliko nam to vremenske prilike dozvole. U 14 časova u galeriji Narodnog muzeja Toplice ovim povodom, planiramo da otvorimo izložbu o istorijatu ove ustanove, istakla je Krasić.

Narodni muzej Toplice je nosilac brojnih važnih aktivnosti i prgrama u kulturi našeg grada.

Osnovan je 1946. godine kada počinje da radi u adaptiranom prostoru zgrade Savićevac na Hisaru (zadužbina nekadašnjeg ministra zdravlja lekara dr Alekse Savića). Prva stalna postavka obuhvatala je period NOB-a i sadržala je oružje, fotografije i dokumenta. Muzej je 1962. godine preseljen u zgradu nekadašnje Pošte u ulici Ratka Pavlovića, koju je 1912. godine projektovao arhitekta Branko Tanazević. Muzej je proglašen za spomenik kulture i nalazi se pod zaštitom države. Ima regionalni status i kompleksnog je tipa, a u njemu postoje četiri stalne postavke: Arheološka koja obuhvata praistoriju, antiku i srednji vek, Istorijska koja sadrži dve stalne postavke „Toplički ustanak 1917. godine“ i „Drugi svetski rat u Toplici“ i Etnološku postavku sa gradskom sobom.

Muzej poseduje dve galerije u kojima se organizuju izložbe, promocije i druge javne manifestacije. Galeriju u okviru zgrade Muzeja koja je urađena 1978. godine prilikom adaptacije zgrade Muzeja u kojoj se organizuju izložbe, tribine, koncerti, manifestacije i galeriju „Boža Ilić,“ koja je otvorena 1996. godine u kojoj se organizuju izložbe akademskih slikara.

Muzej je organizator likovne kolonije „Memorijal Boža Ilić“ neprekidno od 1998. godine do danas, a SO Prokuplje dodeljivala je prestižnu nagradu za slikarstvo „Boža Ilić“ do 2006. godine. Od 1996. godine u ediciji „Baština“, do 2019. godine izdato je 13 knjiga i nekoliko desetina kataloga.

Izvor: grad Prokuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap