Na današnji dan rođen je Kralj Petar II Karađorđević

Na današnji dan, 6. septembra 1923. godine, rođen je u Beogradu, u Novom dvoru, Petar II Karađorđević, sin viteškog Kralja Aleksandra i prelepe Kraljice Marije.

U vreme ubistva svog oca 1934. godine, Petar II je bio maloletan pa je kraljevska vlast preneta na Namesništo na čijem čelu se nalazio njegov stric Knez Pavle Karađorđević. Bila su to zla vremena koja su zahtevala brzo sazrevanje, pa Petra II Karađorđevića posle vojnog udara pučistička vlada proglašava punoletnim i postavlja za kralja.

Nacistička odmazda za neverstvo stiže brzo, i posle aprilskog sloma, mladi kralj je prinuđen da sa vladom beži prvo za Egipat pa za London. Bez iskustva u politici, Kralj Petar II vrlo brzo potpada pod uticaj Engleza.

U svom „zlatnom kavezu“ u Londonu, on uglavnom igra onako kako mu to Vinston Čerčil kaže. Kada je Čerčilu odgovaralo, on je preko Petra II podržao vojsku u otadžbini pod komandom generala Mihailovića. Kada to Čerčilu više nije odgovaralo, mladi kralj je morao da pusti niz vodu četnički pokret i podrži Titove komuniste. Kada se rat završio, Čerčilu više nije bio potreban ni kralj ni Jugoslavija, pa ih je prepustio Titu i Kominterni. Tako je Kralj Petar II Karađorđević morao da imenuje Namesničko veće i svoju vlast prenese na to veće, da bi već pola godine kasnije monarhija bila ukinuta a zemlja potpala pod komunistički jednopartijski sistem.

Petar II je nastavio da živi u izgnanstvu u Londonu, a svoje poslednje godine života proveo je u Americi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap