Stanoje Glavaš – Oslobodilac Prokuplja i Kuršumlije

Stanoje Stamatović poznatiji kao Stanoje Glavaš je bio vrlo interesantna istorijska ličnost, ali  da li ste znali da Prokupčani i Kuršumličani duguju zahvalnost ovom junaku? Pre nego što otkrijemo činjenice koje malo ko zna rećićemo nešto o Stanoju.

Rane godine

On je rođen 21. Februara 1763. godine u selu Glibovac. Njegovi roditelji su se naselili u tom mestu bežeći od turskog zuluma. Kada je imao 14 godina Turci su pretukli njegovog oca koji nedugo posle toga umire. Majka šalje Stanoja u Palanku (sadašnja Smederevska Palanka) da uči abadzijski zanat. Dečak iz Glibovca je brzo izučio zanat i krenuo da radi samostalno. Imao je dosta uspeha na poslovom planu, brzo je stekao mušterije i uvećavao svoj imetak. Kasnije je sa Borisavom Petrovićem iz Negotinske Krajne otvorio i dunđersku radnju. Koliko mu je dobro išlo govori podatak da je svog brata i sestru doveo u Palanku da mu pomažu.

Prvi srpski ustanak

Karađorđe lično poziva Stanoja da se pridruži akcijama protiv Turaka, na šta ovaj pristaje i ističe se u borbi za osvajanje tvrđave Rudnik.  Njegov ugled među hajducima je bio toliki da su ustanici prvo predložili njega za vođu Prvog srpskog ustanka što on nije prihvatio. Za vođu je izabran Đorđe Petrović Karađorđe koga je Stanoje predložio. Bio je Karađorđeva desna ruka i istakao se u opsadi Beograda i boju na Deligradu.

Njegova smrt i legende

Kako se Glavaš istakao u borbi protiv Turaka i postao jedan od najvećih junaka ustanka, tako su Osmanlije želele da mu se osvete za poraze. Uspeli su da uhvate Stanoja 1815. godine, posle propasti Hadzi-Prodanove bune, i ubili ga na Sretenje iste godine u selu Bančina. Koliko su Turci bili kivni na njega ukazuje podatak da su iskasapili njegovo telo a glavu odneli Sulejman- paši Skopljaku i ona je dugo bila okačena ispred Stambol kapije, da bi kasnije nestala. Niko nije siguran šta se tačno desilo ali podaci govore da je kasnije glava sahranjena sa telom. Postoje dve legende u vezi toga, prva kaže da njegova polusestra  Marija ukrala glavu a druga da je njegova sestra Stana nekako od Turaka otkupila istu. Treba i napomenuti da je Stanojeva loza povezana sa lozom Hajduk Veljka Petrovića.

Stanoje i Toplica

Stanoje Glavaš je u okviru akcija u Prvom srpskom ustanku 3. septembra 1806. godine, sa 500 konjanika, 2 500 pešaka i jednim drvenim topom oslobodio Prokuplje, ili Urćub kako su ga Turci zvali. Oslobođena je i Kuršumlija jedan dan kasnije. Iako sloboboda nije trajala dugo i Toplica je morala da čeka na konačno oslobođenje sve do 18. decembra 1877. godine, Stanoje Glavaš je bio prvi Srbin posle 1454. godine koji je bar na kratko oslobodio Toplicu. Ime ovog junaka ne sme da se zaboravi i zaslužuje da ga mi Topličani zauvek pamtimo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap