Body positivity pokret: istine i zablude koje nosi sa sobom

Da li ste čuli za body positivity pokret? Ovaj fantastičan i za današnje vreme neophodan koncept najjednostavnije se može opisati kao „prihvatanje sebe” ili „prihvatanje sebe i svog tela”.

Sa svim svojim manama i zamkama koje nosi, body positivity pokret zagovara i jednu divnu stvar, a to je mir sa sobom i mir u sebi. Kako da naučimo da prihvatimo sebe, bez obzira na životnu dob i mane koje verujemo da imamo? Šta kad naš fizički izgled nije u skladu sa standardima i proporcijama koje nameće društvo? Otkrivamo vam glavne body positivity stavove koji će vam pomoći da se osećate bolje u svojoj koži. Pročitajte.

Standardi lepote

Vek u kome živimo doneo je sa sobom promene za koje je malo ko pretpostavio da su moguće. Dok je u ruralnim sredinama i jaka šminka bila do pre neku deceniju tabu, danas su se stvari drastično promenile.

Ne samo da se šminkom mogu sakriti nedostaci i ono što nas nervira, već se može estetski potpuno promeniti lični opis, ako neko tako poželi. Sa pojavom plastične hirurgije došlo je i do znatnih izmena standarda lepote. Tako možete da korigujete usne, nos ili podvaljak, da se rešite podočnjaka i podignete očne kapke. Neinvanzivnim antiage metodama moguće je zategnuti lice i “ispeglati” bore.

Foto:pexels

Dostizanje visokih aktuelnih standarda lepote nije loše, sve dok vas ne opterećuje i ne stresira. Nega lica i tela treba da vode lepom izgledu, ali pre svega izgledu kojim ste zadovoljni. Kako se tu uklapa body positivity pokret?

Tako što svojim stavovima i osnovnom idejom poručuje: Lepi ste baš takvi kakvi jeste! Nemojte patiti ako niste po meri drugih ljudi, važno je da ste po svojoj meri i zadovoljni sobom.

Body positivity stavovi

Oni koji nisu zagovornici ovog pokreta vole tendenciozno da kažu kako on zagovara zapuštenost, što svakako nije istina. Ovaj pokret je tu da vam objasni kako fizička promena za koju mislite da je ključ vaših problema, nije ništa u odnosu na unutrašnje stanje svesti koje mora da se promeni, ako želite biti u skladu sa sobom.

Prema tome, to ne znači da treba da se prekomerno ugojite ili da prestanete da vodite računa o ličnoj higijeni. Naprotiv, body positivity pokre poručuje da sve dok ste u skladu sa nečim, treba da budete srećni, bez obzira što ste po meri sredine možda gojazniji nego što bi trebalo.

Tu spada i nega. Ona treba da bude po vašoj meri. Da li je to okupiranost kosom, briga o elastičnosti kože lica, zategnutost nogu i butina, sprečavanje strija u trudnoći, zatezanje pločica na stomatku… Možete se baviti onim što vama prija i što vi uočavate kao potrebno. A i ne morate, od vas zavisi.

Body positivity ideja

Ideja body positivity pokreta jeste da nam ukaže na to kako smo jedinstveni i baš zbog toga lepi. Lepota se sve više kreće u pravcima uniformisanosti i sve devojke liče jedna na drugu. Čak se i ne trude da budu svoje i autentične. Kultura “kopiranja izgleda” nas u najmanju ruku i čini depresivnima, ljutima na svet i sebe jer u takvom okruženju vi se vrlo lako zamenjivi, da li na poslu, u vezi ili braku, bilo gde.

Foto: unsplash

Nemate „nešto svoje” i kao takvi ste kopija nečije autentičnosti, čak i kopija kopije. Zato ovaj koncept propagira prihvatanje tih mana, koje možda i nisu mane, ako nas čine prepoznatljivima i posebnima.

Nedostaci body positivity pokreta

Već smo napomenuli da nedostataka nema, ali ima onih koji pogrešno razumeju i stoga, zloupotrebljavaju ovu filozofiju. Prema njihovom mišljenju, body positivity pokret se zalaže za to da osoba bude debela, puna celulita, strija, neočešljana, neuredna. Sve ovo je daleko od istine!

Body positivity podrazumeva da svako treba raditi na sebi da spreči sve od navedenog ili da popravi. Ne da jede nekontrolisano i pusti masne naslege i strije da se natalože, već da radi na svim mogućim aspektima onoliko koliko može, ali da ne bude nesrećan ako bilo šta od ovoga nije idealno.

Ponekad koža ne može biti savršena jer se borimo sa vitiligom ili psorijazom, ponekad je gojaznost prisutna jer je neko dijabetičar ili ima problema sa štitnom žlezdom, i tako dalje.

Kada je situacija takva i kada, šta god radili, ne možete promeniti neke sitnice i stvari, treba prigrliti svoju različitost i pretvoriti je u prednost. Umesto što se zatvotite u kuću i ne izlazite jer se stidite da se skinete u kupaći, potrebno je da pođete i potražite kostim koji će odgovarati vašoj konstituciji i uživati u letu.

Važno je da sebi zadate ciljeve i da radite na njima, a da uživate čak i kada rezultata još uvek nema. Upravo je to smisao, ne samo body positivity koncepta, nego i smisao življenja srećnog života.

Istorija body positivity pokreta

Za kraj, važno je napomenuti da ovaj pokret, iako deluje nov, zapravo datira još iz šezdesetih godina dvadesetog veka. Sve je počelo u Americi, kada su se neke žene pobunile zbog kapitalističke koncepcije diskriminacije žena koje nisu mršave.

Pojavile su se onda i knjige, a nešto kasnije i kampanje koje su podržale ovu inicijativu. Početkom dvadeset prvog veka se opet intenzivira kampanja, a danas je ona više nego ikad važna, jer nas vraća u kolosek kvalitetnog življenja.

S vremena na vreme trendovi i moda se menjaju, zato je važno shvatiti da body positivity nije trend, već jedna zrela koncepcija koja propagira mentalno zdravlje i prihvatanje onoga što život nosi na najbolji mogući način.

Upravo trendovi dođu i prođu, a zdravlje, fizičko i mentalno, ostaje. Onoga ko je u skladu sa sobom iznutra ne može poljuljati vetar spoljnih uticaja. Neće ga dotaći ako mu neko spočita neku fizičku manu, jer zna da je to deo njega i da su stvari onakve kakve treba da budu. Naći sreću i lepotu u nama samima, čitava je filozofija postojanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap