Na današnji dan počeo Prvi svetski rat

28. jula 1914. godine Austrougarska je objavila rat Kraljevini Srbiji nakon što je Vlada Srbije odbilla da ispuni jedan od zahteva koje je monarhija uputila povodom ubistva austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Ubrzo će ova objava rata prerasti u sukob globalnih razmera.

Jedan od razloga za izbijanje Velikog rata je bio upravo atentat na Franca Ferdinanda 28. juna 1914. godine u Sarajevu, kada je Srbin Gavrilo Princip usmrtio prestolonaslednika i njegovu suprugu. Ali i pre toga Evropa je bila bure baruta koje čeka i najmanju varnicu da eksplodira. Pravi uzrok rata je složena vojno-političkoj situaciji između velikih sila u Evropi, kojima je bio potreban razlog da se za za kratko vreme iz blagostanja pređe u stanje sveopšteg ratovanja.

Nakon objave rata Srbiji, Rusija je reagovala objavivši opštu mobilizacija. Dok je Nemačka već  1. avgusta objavila rat Rusiji, a Francuskoj par dana kasnije. Tokom  napada na Francusku, nemačka vojska je ušla u Belgiju i narušile njenu neutralnost zbog čega je Velika Britanija ušla u rat. Ulaskom velikih imperijalnih sila u rat ovaj sukob postaje najveći svetski sukob tog vremena. U Velikom ratu na strani Saveznika i Centralnih sila bilo je mobilisano više od 70 miliona ljudi.

Rat je završen 28. juna 1919. godine potpisivanjem Versajskog mira. Gubici sa obe strane su bili ogromni više od 15 miliona ljudi je izgubilo živote a oko 20 miliona je ranjeno. Država koja je podnela najveću žrtvu ako uzmemo u obzir broj stanovnika i broj ubijenih bila je upravo Srbija koja je izgubila 27 odsto stanovništva dok se kao ranjeno vodilo 1 250 000 stanovnika. Što se tiče veliki sila rat je imao ogromne posledice, nestale su se četiri carevine i to Austrougarska, Ruska, Osmanska i Nemačka carevina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap