Skupština Grada Prokuplja donela odluku o gašenju Sportskog centra Prokuplje

Na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Grada Prokuplja kao prva i najvažnija tačka usvojen je Predlog o izvršenju budžeta Grada Prokuplja, po kome je on od 1.1 2021. do 30. 6. 2021. godine izvršen 42,61 odsto. Skupština je danas kao jednu od najvažnijih tačaka usvojila i Predlog Odluke o ukidanju ustanove „Sportski centar Prokuplje“ .

Govoreći o tome, gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović je rekao da je Gradsko veće dalo ovakav Predlog na usvajanje Skupštini na osnovu činjeničnog stanja, po kome se gradski budžet nepotrebno iscrpljuje finansiranjem tog nerentabilnog preduzeća da pritom građani Prokuplja nemaju od toga nikakve koristi već trpe samo štetu jer ne dobijaju adekvatne usluge koje plaćaju.

„Svima je poznato da lokalna samouprava ima višak radnika i da bi po nekom republičkom proseku na našem platnom spisku trebalo da bude oko 500 radnika, a da ih mi imamo 700“, rekao je gradonačelnik Milan Aranđelović i dodao da će se tim problemom lokalna samouprava tek baviti u svetlu nastupajućeg perioda kada će zakonski plate svih radnika u javnom sektoru morati da se povećaju i usklade sa republičkim prosekom, što će dodatno opteretiti gradski budžet.

Govoreći o problemu nedostatka novca, gradonačelnik Aranđelović je istakao da su neka preduzeća i ustanove za čiji se rad i plate radnika novac izdvaja iz budžeta potpuno nerentabilna, neefikasna i ne ispunjavaju svoje obaveze i zadatke, pa zbog toga trpe građani.

„Zna se dobro koliko problema ima u „Sportskom centru“, da su nam svlačionice polomljene i prljave, da je sportska hala u potpunom haosu, a svake godine se za tu ustanovu koja zapošljava 67 radnika iz budžeta izdvaja 400 miliona dinara“, rekao je Aranđelović i podvukao da se u cilju rentabilnosti i uštede sredstava koja treba da se ulože u druge krucijalne stvari i objekte  za život Prokupčana odlučeno da se to nerentabilno preduzeće ugasi.

Ove godine smo morali da zaustavimo izgradnju seoskih puteva jer nije bilo dovoljno para u budžetu i za infrastrukturu i za plate radnika u nekorisnim preduzećima. I zbog toga mislim da će se građani Prokuplja složiti, da je mnogo važnije da omogućimo nesmetani rad našim školama, vrtićima, da nastavimo da gradimo kapitalne objekte koje će popraviti standard i omogućiti lakši život u našem gradu, od finansiranja jednog nerentabilnog i neefikasnog preduzeća koje predstavlja samo trošak i balast budžetu. Zato je lokalna samouprava odlučila da se odrekne viška neproduktivnih radnika kako bi uložila dodatna sredstva u infrastrukturu i izgradnju novih puteva i drugih objekata od životnog značaja za stanovnike Prokuplja“, naglasio je gradonačelnik Aranđelović.

On je dodao da će Sportski centar biti u postupku likvidacije u narednih pet meseci.

U nastavku sednice odbornici su dali saglasnost na Odluku o izmeni i dopuni jedinstvenog cenovnika JKP „Hameuma“ i Odluku o subvencionisanju troškova povećanja cene usluga vodosnabdevanja u gradu Prokuplju.

I ovu odluku je obrazložio gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović, koji je naglasio da je cena vode u našem gradu tako mala da predstavlja socijalnu kategoriju, da ona nije povećavana više od deset godina i da Prokupčani imaju najjeftiniju vodu u ovom delu Srbije.

„Cena proizvodnje vode je daleko veća od njene prodajne cene pa je sasvim na mestu da je JKP „Hameum“ zatražio njeno povećanje“, kazao je Aranđelović i dodao da će to povećanje faktički iznositi 25 odsto od sadašnje cene ali da će za građane to povećanje iznositi 10 odsto dok će ostatak subvencionisati lokalna samouprava.

Do kraja ove godine građani će na računu dobiti iznos za utrošak vode uvećan za 10 odsto, a svake sledeće godine taj iznos uz subvenciju će se povećavati za po pet odsto, tako da će se povećanje od 25 odsto realizovati tek za tri godine“, rekao  je gradonačelnik Aranđelović.

Kako je objasnio v.d. direktora JKP „Hameuma“ Saša Stošić građani Prokuplja plaćaju 40 dinara za 1.000 litara vode a sa povećanjem i uz subvenciju Grada plaćaće 44 dinara, odnosno samo četiri dinara više nego do sada, dok će realno povećanje iznositi 50 dinara.

Stošić je ovom prilikom zahvalio Skupštini i rukovodstvu Grada Prokuplja koji su imali razumevanje za probleme JKP „Hameuma“ i pomogli u rešavanju pitanja sa viškom radnika, kao i na pomoći u subvencionisanju troškova tog preduzeća u iznosu od 48 miliona.

On je istakao da je 15 miliona dinara tih sredstava uloženo u održavanje vodovodne mreže u gradu i na seoskom području, kao i da je pet miliona dinara planirano za održavanje vodotokova drugog reda koji su sada u nadležnosti tog preduzeća.

Stošić je naglasio da je u planu realizacije te subvencije, pored redovnih troškova, zacrtano i ulaganje u nabavku novih mašina, u veće komunalne radove i u uređenje Gradskog groblja.

U daljem toku sednice odbornici su dali saglasnost na Program poslovanja JP za urbanizam i uređenje Grada Prokuplja, kako bi taj program bio usaglašen sa rebalansom budžeta Grada u 2021. godini.

Odbornici su usvojili i Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja Prokuplja u 2021. godini.

Tim povodom rukovodilac Odeljenja za poljoprivredu u Gradskoj upravi Srđan Stamenković je istakao da se taj program sa uspehom godinama sprovodi, kao i da su subvencije Grada namenjene poljoprivredi racionalno raspoređene. Tako su prema njegovim rečima,  za poljoprivredna domaćinstva izdvojena sredstva od 2,5 miliona dinara, dva miliona subvencija opredeljeno je za podsticaj u radu mladih poljoprivrednika, dok je 500.000 dinara opredeljeno za tekuće troškove koji prate realizaciju programa. Stamenković je takođe istakao da se strogo kontroliše kako se kupuju i održavaju subvencionisane mašine i izvestio Skupštinu da je u toku realizacije programa poklanjanja starih seoskih kuća i imanja mladim poljoprivrednicima.

Izvor: grad Prokuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap