Na današnji dan 1878. godine Toplica je ponovo postala sastavni deo Srbije

Na današnji dan 13. jula 1878. godine završen je Berlinski kongres. Kongres na kome su Srbija, Crna Gora i Rumunija dobile nezavisnost posle Osmanlijske okupacije.

Skupu je predsedavao Otan fon Bizmark, Prvi kancelar Nemačkog carstva, a prisustvovali su izaslanici tadašnjih velikih sila Nemačke, Austrougarske, Francuske, Velike Britanije, Italije, Rusije i Turske.

Kongres je sazvan radi revizije San-stefanskog mira (potpisanog 3. marta 1878. godine), kojim je završen rusko-turski rat. Prema tim, pretežno od strane Rusije diktiranim pregovorima, Turska bi izgubila veliki deo svoje pređašnje kontrole nad Balkanom, a trebalo je da bude stvorena Velika Bugarska (efektivno ruski satelit) koja bi uključila najveći deo današnje Makedonije, te delove Srbije do Niša, Albanije i Grčke osim Halkidikija i Soluna. Bosna i Hercegovina, iako pod turskim suverenitetom, dobila bi značajnu autonomiju. Ovim sporazumom je bilo predviđeno da Srbija, Crna Gora i Rumunija dobiju državnu nezavisnost.

Jovan Ristić, tadašnji ministar inostranih poslova Srbije i jedan od velikih diplomata koje je Srbija imala, predstavljao Srbiju na Berlinskom kongresu. Strpljivo je Ristić po berlinskim hodnicima čekao ishod dogovora velikih sila koje su njegovoj zemlji krojile kapu, ali on nije gubio vreme i čekajući ishod pregovora, koristio je svoje diplomatske sposobnosti i veze kako bi za svoju zemlju izdejstvovao što povoljniji dogovor među velikim silama.

Kongres je Kneževini Srbiji priznao nezavisnost i ucrtao nove granice, tako da je Srbija u svom sastavu dobila četri nova okruga: Niški, Toplički, Pirotski i Vranjski, njena teritorija posle Berlinskog kongresa iznosila je: 48.303 kvadratnih kilometara.

Tekst preuzet od Nikole Dragovića

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap