Opština Medveđa predstavljena kao primer dobre prakse u radu Savetodavne pravne službe

Na događaju koji je program SwissPRO organizovao juče u Nišu, istaknuto je da su Savetodavne službe u 13 lokalnih samouprava pružile pravnu podršku za više od 3.500 građana, među kojima su najzastupljenije višestruko ranjive kategorije žena, pripadnici romske nacionalne manjine, stara lica, dugotrajno nezaposleni i osobe sa invaliditetom.
Na samom događaju prisustvovali su predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, predstavnici programa SwissPRO i lokalnih samouprava koje su uspešno sprovele projekat u prethodnom periodu.
Ispred opštine Medveđa, svečanom događaju prisustvovali su Goran Ivanović, zamenik predsednika opštine Medveđa,zatim Ljiljana Marjanović Kostić, kao koordinator na projektu, dok je primer dobre prakse predstavio Stefan Stošić, diplomirani pravnik angažovanna projektu.
„Za uspeh bilo koje aktivnosti u javnoj upravi potrebni su posvećeni profesionalci, koji su kroz rad u savetodavnoj službi uz bolji pristup pravima za građane uspostavili osnovu za sistemski i svima dostupan mehanizam besplatne pravne podrške”, istakao je Saša Mogić, pomoćnik ministarke državne uprave i lokalne.
Uz podršku Vlade Švajcarske kroz programa SwissPROu okviru javnog poziva pod sloganom „Lakši putdo vaših prava” dodeljena je podrška u ukupnoj vrednosti od skoro 200.000 evra za projekte uspostavljanja i rada savetodavne službe u 13 lokalnih samouprava, uključujući i Medveđu.
Projekti su sprovedeni u periodu od juna 2019. do aprila 2021. godine kroz pružanje pravne podrške u vidu pomoći u popunjavanju formulara, pisanju podnesaka, pružanju pravnih saveta i opštih pravnih informacija i uključivali su angažovanje diplomiranih pravnika, nabavku neophodne opreme za rad Savetodavne služe u zgradi opštine, kao i terenski rad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap