Na današnji dan rođen je Kralj Petar Karađorđević – Čika Pera Oslobodilac

Petar I Karađorđević  je rođen na današnji  dan, 11. jula 1844. godine u Beogradu. Petar je bio Karađorđev unuk i rođen je kao peto dete kneza Aleksandra i kneginje Perside, rođene Nenadović. Nakon završenog školovanja on se, 1870. godine, pridružio Legiji stranaca francuske vojske i sa njom učestvovao u brojnim borbama zbog čega je odlikovan spomenicom rata od 1870. Godine 1875, radio je na organizovanju i aktivno učestvovao u bosansko-hercegovačkom ustanku pod pseudonimom Petar Mrkonjić da ne bi bio otkriven od strane Obrenovića.

U leto 1883. godine na Cetinju se oženio kneginjom Ljubicom-Zorkom, najstarijom kćerkom crnogorskog kneza Nikole Petrovića. U tom braku rođeno je petoro dece: kćerke Jelena i Milena, i sinovi Đorđe, Aleksandar i Andrija. Milena i Andrija umiru kao deca. Posle kraćeg boravka u Parizu, porodica Karađorđević preselila se na Cetinje, gde je ostala sledećih deset godina.

Zaverenici, oficiri, su u noći između 28. i 29. maja 1903. ubili kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu. Vojska je nakon puča proglasila Petra Karađorđevića za kralja Srbije, što je svojim izborom potvrdila Narodna Skupština. Posle 45 godina Karađorđevo potomstvo ponovo dolazi na čelo srpske države. Krunisan je 21. septembra 1904. godine.

Kao kralj zalagao se za ustavno uređenje zemlje i bio je poznat po svojoj liberalnoj politici. Petra su očekivali veliki izazovi naročito u na spoljno-političkom planu. Austrougarskoj nikako nije odgovarala jaka Srbija. Aneksija Bosne i Hercegovine 1908. godine izazvala je krizu u odnosima Srbije i Austrougarske, kriza koja će kulminirati svetskim ratom šest godina kasnije. Ali pre toga Srbiju su očekivali balkanski ratovi.

Prvi balkanski rat protiv Turske 1912. godine, i Drugi  protiv Bugarske 1913. godine, okončani su trijumfom srpske vojske pod vrhovnom komandom kralja Petra I, i oslobađanjem Raške oblasti, Kosova, Metohije i Makedonije i njihovim pripajanjem Srbiji. Poznatoje da je tokom Kumanovske bitke kralj Petar I Karađorđević nalazio se u Vranju, odakle je pratio ratne operacije. On je takođe obilazio bolnice sa ranjenicima, Vrhovnu komandu, položaje trupa u blizini.

Austrougarska je objavila rat Srbiji 28.juna 1914. godine, čime je započeo Prvi svetski rat. Vest o Prvom svetskom ratu dobija u Vranjskoj banji i odatle odlazi na front. Posle pobeda na Ceru i Kolubari 1914, nakon ulaska Nemačke i Bugarske u rat 1915, srpska vojska bila je prinuđena na povlačenje i napuštanje zemlje.

Albanska golgota ostavila je velikog traga na zdravlje ostarelog kralja. On je ipak doživeo da dočeka konačnu pobedu i oslobođenje Srbije, i stvaranje nove države nastale ujedinjenjem Srba, Hrvata i Slovenaca, čiji je bio kralj sve do svoje smrti 16. avgusta 1921. Nakon Petrove smrti njegov sin, Aleksandar, postaje novi kralj.

Kralj Petar je bio veoma omiljen medju narodom i ostao je zapamćen u narodu kao kralj Petar Oslobodilac, Stari kralj i Čika Pera.

Jedan od najpoznatijih govora kralja Petra je onaj pred Kolubarsku bitku kada je sa svoja dva sina otišao u rov i obratio se umornoj vojsci. Evo tog govora:

Deco moja!
Vi ste se zakleli da branite otadžbinu i svoga Kralja, ali ja vas razrešavam zakletve date meni, jer životi, i vaši i moj, pripadaju samo Srbiji za koju moramo sada pobediti ili umreti!
Ja sam došao među vas da je, sa onima koji hoće da se bore za njenu slobodu, odbranimo ili poginemo!
Sad je došlo vreme da mi branimo svoju zemlju, njive, ognjišta. Među vama ima i onih koji su posustali i zato svaki onaj koji ne može, neka slobodno odloži oružje i neka se vrati kući, ja mu praštam.
Ostali, napred!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap