Uključivanje mladih u procese donošenja odluka

Predstavnici Regionalne kancelarije za saradnju mladih Srbije i Krovne organizacije mladih u Srbiji juče su u Prokuplju održali sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i direktorima i predstavnicima prokupačkih srednjih škola.

Ispred Grada Prokuplja goste je pozdravio član Gradskog veća, Marko Kostadinović, koji je istakao da je u poslednjih nekoliko godina veliki broj mladih uključen u celokupan društveni život Prokuplja.

„Mladi u Prokuplju uključeni su u svim društvenim sferama, bilo da je reč o kulturi, obrazovanju, političkim dešavanjima. Ono što želim da isteknem je činjenica da polovinu Gradskog veća čine mladi ljudi, kao i polovinu odbornika u Gradskoj Skupštini“, istakao je većnik Kostadinović.

Predstavnica Regionalne kancelarije za saradnju mladih Srbije, Ivana Antonijević je ovom prilikom naglasila da je današnji sastanak od velikog značaja za mlade u Prokuplju jer promoviše omladinske participacije i uključivanje mladih u procese donošenja odluka.

„Naš cilj je da mlade sa različitih delova Zapadnog Balkana približimo jedne drugima i da utičemo na poboljšanje uslova za život mladih. Danas imamo zadovoljstvo da razgovaramo sa predstavnicima lokalnih organa i da saznamo kako oni vide mlade kada je u pitanju odlučivanje i na koji način im to omogućuju. Cilj nam je da mladima damo mogućnost da se međusobno upoznaju, razmenjuju znanja i iskustva“, naglasila je Antonijević i dodala da će u septembru biti raspisan javni poziv školama koje će moći da svojim projektima apliciraju i kao nagradu dobiju mogućnost za organizovanje studentske razmene.

„Očekujemo da se i škole iz Prokuplja odazovu i dostave svoje projekte, da dobiju priliku da putuju širom Zapadnog Balkana, da upoznaju svoje vršnjake, da se nastavnici međusobno druže, razmenjuju znanja, jer tako čvrsto verujemo da stvaramo bolje uslove za život mladih u Srbiji“, kazala je Antonijević.

Predstavnica Krovne organizacije mladih Srbije, Milica Borjanić je kazala da je njihov cilj upoznavanje svih mehanizama u Prokuplju koji mogu da budu od koristi mladima.

„Važno je da se mladi upoznaju sa svojim predstavnicima, kako u jednom regionalnom telu, tako i na nacionalnom nivou. To je bitno zato što će mladi predstavnici bolje predstavljati mlade kada znaju kakve su njihove potrebe. Takođe je važno da mladi u Prokuplju znaju da su predstavljeni u određenim telima, da se čuje šta je to što ih najviše muči i što im je potrebno, kako bi se to zagovaralo u institucijama“, naglasila je Borjanić.

Izvor: grad Prokuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap