Junaci Gvozdenog puka ne smeju se zaboraviti

Gradska organizacija potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine „Gvozdeni puk“ Prokuplja obeležilo je desetogodišnjicu svog rada. Tim povodom u Narodnom muzeju Toplica organizovana je izložba „Od odbora do Gvozdenog puka 2010-2020.“

Na svečanosti posvećenoj deceniji postojanja i rada organizacije istaknuto je da je jedan od osnovnih ciljeva njenog formiranja negovanje patriotizama i rodoljublja srpskog naroda posvećenom srpskim  junacima „Gvozdenog puka“.

Svoje junaštvo, patriotizam i želju da narod Srbije živi i radi u slobodi i miru junaci najodlikovanije zastave Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“, poznatijeg kao „Gvozdeni puk“, pokazali su tokom balkanskih ratova i u Prvom svetskom ratu. Najvećim odlikovanjima „Karađorđevom zvezdom sa mačevima“ odlikovano je 254 pripadnika ovog puka.

Predsednik prokupačke organizacije Rafajlo Joksimović naglasio je da je negovanje tradicija i obilazak značajnih istorijskih mesta, gde je srpska vojska vodila bitke protiv neprijatelja u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, bio primaran zadatak radu udruženja u proteklom periodu.

Prema njegovim rečima, organizacija je pre 10 godina brojala 10, a danas više od 150 članova.

„Istorijske događaje iz oslobodilačkih ratova Srbije nikada ne smeju da se zaborave. Mnogo života je dato za slobodu koju imamo. Negujmo patriotizam, rodoljublje, pravoslavlje i ljubav prema svom narodu i svojoj zemlji“, rekao je Joksimović i naglasio da u narednom periodu treba više da se radi sa mladim naraštajima kako bi se oni upoznali sa istorijskim činjenicama u periodu od 1910. do 1920. godine.

Na izloženim panoima bile su slike sa mnogobrojnih poseta stratištima srpskog naroda u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu u Srbiji i inostranstvu, kao i povelje i priznanja koje je organizacija dobila u prethodnom periodu.

Izgradnjom Spomen parka „Gvozdeni puk“ narod Prokuplja i Toplice se odužio za sve ono što su junaci ovog puka uradili za slobodu svog naroda i svoje zemlje“, izjavio je Joksimović

Izvor: grad Prokuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap