Danas je spasovdan! Srećan praznik svima koji slave!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležava praznik posvećen Vaznesenju Gospodnjem, u narodu poznatijem kao Spasovdan.

Spasovdan je spomen na dan kad se Isus Hrist vazneo na nebo nakon što je završio svoju zemaljsku misiju. Tom događaju, koji se zbio na Maslinovoj gori kod Jerusalima, prisustvovali su Hristovi apostoli.

Vaskršnjim pozdravom „Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse“ pravoslavni vernici pozdravljaju se sve do Spasovdana.

Spasovdan je jedan od sedam najvećih svetkovina posvećenih Gospodu Isusu Hristu. Pokretnog je datuma i obeležava se u šesti četvrtak nakon Vaskrsa ili četrdeseti dan po vaskrsenju Hristovom.

U crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom i spada u red zapovednih praznika koji slave svi vernici.

Crkveno učenje

Spasovdan uvek pada u četvrtak šeste nedelje posle Vaskrsa i jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.

Pošto se Gospod kroz četrdeset dana iza svoga vaskrsenja javljao učenicima govoreći im o Carstvu Božijem i pošto im je zapovedio da se ne odaljuju od Jerusalima nego da čekaju obećanje Svetog Duha, Gospod je izveo svoje učenike do Vitanije, podigao svoje ruke, blagoslovio ih i uzneo se na nebo. Toga dana Hristos im je rekao:

„Idite po svem svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen“.

Narodni običaji

Za Spasovdan kao krsnu slavu kolje se jagnje i sprema se cicvara. Naši stari nisu pili mleko od Nove godine do Spasovdana. Takođe su verovali da na taj dan muškarci ne treba da se briju, žene da se umivaju, a deca da se kupaju, pa to nisu tog dana ni činili.

Sačuvani su i drugi običaji o Spasovdanu još od prethrišćanskih vremena. Bio je to praznik koliko ratara, toliko i stočara. Božanstvo Spas je imalo ulogu zaštite i spasenja, te mu se narod obraća molitvom: „Sveti Spase – spasi duše naše!“

Prema starom slovenskom verovanju, gromovnik Perun, tukao je, po verovanju, gromovima i gradom useve, a božanstvo Spas je uz žitni klas u ruci, spasavalo useve od grada.

Na taj dan bogatiji su posle odlaska u crkvu pozivali goste na ručak, a manje imućni su nastavljali druženje ispred crkve gde se narod okupljao i veselio.

Na Spasovdan nikako ne valja spavati preko dana da se ne bi dremalo čitave godine. Na taj dan bogatiji su posle odlaska u crkvu pozivali goste na ručak, a manje imućni su nastavljali druženje ispred crkve gde se narod okupljao i veselio.

Na Spasovdan se ne radi da grom ne bije i, kako veruju u topličkom  kraju, ne dođe na čoveka “lošotinja” i da insekti ne opustoše njive. Posebno je bio raširen običaj da se na Spasovdan po njivama, zabranima, torovima, košnicama, baštama pobadaju krstovi od leskvine (zakršćavanje letine), ako to nije učinjeno na Đurđevdan.

Istorijsko značenje Spasovdana za Srbiju

Prema nekim istorijskim izvorima ovaj značajan čin u istoriji srpskog naroda dogodio se pre 800 godina na Spasovdan,  dvadesetpet godina vladavine velikog župana Stefana Nemanjića je bilo krunisano kraljevskom krunom u Žiči, na manastirsku slavu, praznik Vaznesenja Hristovog – Spasovdan, koji je 1221. godine bio 20. maja. Tada je Rastko Nemanjić (monaški Sava ) krunisao, po vizantijskom krunidbenom obredu, svog brata Stefana za prvog srpskog kralja krunom zatraženom od rimskog pape još 1204 godine a dobijene, tek te 1217 godine, od pape Honorija III.Krunisanje Stefana i dve godine kasnije stečena samostalnost Srpske crkve temelji su međaši srpske srednjovekovne državnosti.

Molitva

Kondak 12.

Pošalji nam blagodat Tvoju s Neba, Hriste Bože, da njom u ljubav Tvoju raspaljeni, odbacimo sve mudrosti koje vuku dole, da tako uzmognemo misaono i srdačno da se uznosimo k Tebi u prenebeske obitelju, uvek Ti pevajući: Aliluja!

Slava

Slava ima posebno značenje u životu Srba. Ona je jedna od suštinskih karakteristika u srpskoj duhovnosti i čini stožer srpske kulture. Spasovdan je jedna od većih slava a slavi se i u našem glavnom gradu Beogradu kao gradska slava.

Srecan praznik i Slava svim čitaocima regionpress

Priredio: Dice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap