Poslednjj vizantijski car

29. maja 1453. godine padom Konstantinopolja u ruke Osmanskog carstva prestaje da postoji Istočno rimsko carstvo ili kako je kasnije nazvanao Vizantija. Carstvo koje je postojalo više od 10 vekova imalo je mnogo dinastija i vladara ali vladar koji je poslednji nosio titulu cara Istočnog romanskog carstva bio je Konstantin XI Paleolog Dragaš, čija je majka bila srpkinja Jelena Dragaš.

Konstantin XI je  rodjen u 8. februara 1405. godine kao četvrto od desetoro dece Manojla II i Jelene Dragaš. Njegova majka dolazi iz čuvene srpske vlastelinske porodice Dejanović koje je vladala istočnom Makedonijom, tako da je Konstantin bio čukununuk kralja Srbije Stefana Dečanskog. Sam Konstantin je isticao povezanost sa srpskim narodom i na svoje ime dodao majčino devojačko prezime Dragaš. Još u mladosti savremenici su ga opisivali kao veoma sposobnog mladića sa velikom energijom. Tada je već Vizantija bila u teškoj situaciji, političke razmirica unutar carstva i uticaj Turaka Osmanlija su činile carstvo sve slabijim. U vreme kada je Konstantin došao na presto, 1449. godine, Vizantuju su činile Morejska despotovina na Peloponeskom poluostrvu i Konstantinopolj sa okruženjem.

Osmansko carstvo se brzo širilo, veći deo Male Azije, cela današnja Bugarska, deo današnje Grčke, bili su pod vlašću Turaka. Tadašnja Srbija bila je njihov vazal. Ali Turcima je neosvojeni Konstantinopolj predstavljao trn u oku. Osmanlije su 1422. godine opsedale Konstantinopolj ali nusu uspele da ga osvoje. Tadašnji sultan Murat II je imao veliku želju da konačno pokori Istočno romansko carstvo osvajanjem Carigrada ali to za života nije uspeo. Njegov sin i naslednik Mehmed II čimje postao sultan sakuplja ogromnu vojsku sa namerom da osvoji Konstantinopolj da ispuni očevu želju i da se time učvrsti na prestolu.

Opsada Konstantinopolja je počela 2. aprila 1453. godine. Osmanska vojska je brojala oko 150 000 vojnika dok su branioci brojali 7 000 vojnika. Vizantijske snage su se sastojale od stranih plaćenika i lokalnog stanovništva. Konstantin je tražio pomoć svuda ali pomoć nije pristizala u onom broju koji je bio potreban da se odbije napad Turaka. Posle dosta preokreta Turci uspevaju da probiju gradske bedeme 29. maja 1453. godine. Napadači su svom snagom napali i zaposeli grad. Konstantin je videvši da je grad pao, skinuo carsku odoru obukao se kao vojnik i sa svojom gardom krenuo u poslednji juriš na Turke i kako se pretpostavlja poginuo. Turci su tražili telo cara ali nisu uspeli da utvrde koji je od poginulih branioca bio Konstantin, koji je na taj način postao Besmrtni car. Konstantin se dva puta ženio ali nije imao potomstvo.

Nakon osvajanja Konstantinopolja Turci su počinili strašna zverstva prema stanovnicima tog grada, svedočenja govore da od toga niko nije bio poštedjen. Pad grada je imao dalekosežne posledice na Evropu. Nećaka Konstantina Dragaša, Zoja Paleolog, se 1472. udala za moskovskog kneza Ivana III Velikog, donevši u Moskvu vizantijsku kulturu i običaje. Zahvaljujući njoj, Moskva je postala poznata kao Treći Rim, a za vladavine njenog muža Ivana III Moskovska kneževina se utrostručila i postala Rusija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap