Penzionisanom generalu policije Srbije Bratislavu Dikiću uručena replika zastave „Gvozdenog puka“

General policije Srbije u penziji Bratislav Dikić, danas je sa predstavnicima Grada Prokuplja, obišao Spomen sobu „Gvozdenom puku“. Dobrodošlicu su mu poželeli načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković, gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović, predsednik Skupštine Grada Dejan Lazić i direktor Šumskog gazdinstva „Toplica“ Dobrivoje Milisavljević.

Ovom prilikom predsednik Skupštine Grada Prokuplja Dejan Lazić je penzionisanom generalu policije Bratislavu Dikiću uručio repliku zastave najodlikovanijeg puka srpske vojske ikada.

–Čast mi je i veliko zadovoljstvo što imam priliku da vam uručim ovu zastavu. Kao velikom prijatelju našeg grada, zahvaljujem vam se što ste baš danas ovde i što imamo priliku da vam pokažemo Spomen sobu u kojoj su smeštena brojna dokumenta i fotografije najhrabrijeg i najodlikovanijeg puka srpske vojske, rekao je Lazić i pomenuo da je na današnji dan 1999. godine, za vreme NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, general Dikić bio ranjen na Kosovu.

General Dikić je naglasio da je počastvovan time što će se među njegovim brojnim odlikovanjima, naći i replika zastave čuvenog „Gvozdenog puka. On je sa predstavnicima Grada Prokuplja obišao i spomenik Gvozdenom puku, koji se nalazi ispred Spomen sobe.

Gradonačelnik Aranđelović je ovom prilikom rekao da je spomenik Drugom pešadijskom puku otkriven 2018. godine, uz najveće državne počasti i u prisustvu velikog broja građana.

–Povodom sto godina od oslobođenja Prokuplja u Velikom ratu 1918. godine, otkriven je ovaj velelepni spomenik Drugom pešadijskom puku, poznatijem po svom nazivu „gvozdeni”. On je bio puk srpske vojske tokom ratova od 1912. do 1918. godine, a pročuo se, i u istoriju ušao zbog junaštva, kojim je zadivio i skoro sve savezničke vojske i njihove vojskovođe, vlade i narode. Na spomeniku su uklesana imena svih bitaka u kojima je učestvovao „Gvozdeni puk“ u oba Balkanska rata i u Prvom svetskom ratu i navedeni su svi oslobođeni gradovi 1918. godine. Isklesana su i lica komandanta Gvozdenog puka Milivoja Stojanovića Brke, francuskog pukovnika Šarla Tranijea, kao i Milunke Savić i Flore Sands. Imena junaka „Gvozdenog puka“ uklesana su i na mermernim pločama u spomen parku, istakao je gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović.

Ispred spomenika junacima „Gvozdenog puka“, predsednik Svesrpskog saveza veterana „Bojevo bratstvo“ Slavoljub Ljubisavljević, generalu Dikiću je uručio spomen medalje i to medalju za ranjavanje „prolivena krv za otadžbinu“ i medalju „za vernost protivterorističkom bratstvu“. Spomen medalje od predsednika Svesrpskog saveza veterana, dobili su i gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović za „pobedu u Prvom svetskom ratu“, i načelnik Zlatan Miljković za „100. godina Albanske golgote“.

Izvor: grad Prokuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap