Održan naučni skup „Stvaranje dodatnih vrednosti u sektoru voća i povrća“

Tehnološki fakultet iz Novog Sada – Laboratorija za ispitivanje prehrambenih proizvoda, u okviru projekata „Mogućnost unapređenja primarne organske proizvodnje putem prerade i stvaranja dodatnih vrednosti u sektoru mleka, mesa, voća i povrća“ u Prokuplju je organizovala naučni skup na temu „Stvaranje dodatne vrednosti u sektoru voća i povrća“.

Ovom jedinstvenom naučnom predavanju prisustvovao je zamenik gradonačelnika Prokuplja Dejan Tonić, profesori Odseka za poljoprivredno-prehrambene studije, savetodavci iz Poljoprivredno stručne i savetodavne službe Prokuplja, kao i proizvođači i prerađivači organskog voća sa teritorije Prokuplja.

O „Sušenju voća i povrća u vakumu“ govorio je dr Zdravko Šumić, koji je podvukao da ovaj vid sušenja omogućava veoma mali sadržaj kiseonika i sušenje na nižim temperaturama od onih koji se koriste pri sušenju vazduhom.

–Vakumsko sušenje voća omogućava očuvanje bioaktivnih jedinjenja, oblika i boje voća, jer su posledice oksidacije i termičkog tretmana voća znatno smanjeni, rekao je on.

O „ Stvaranju starih i novih proizvoda od voća“ govorio je prof. dr Vladimir Puškaš i naglasio da se od mnogih voćnih vrsta mogu praviti i dodatni proizvodi, kao što su razne vrste sirćeta, voćna vina i drugi.

Dr Miloš Bjelica održao je predavanje na temu „ Proizvodnja ulja od koštica voća“, odnosno proizvodnju ulja od grožđa, šljive, aronije, kajsije i višnje.

Na naučnom skupu održan je i okrugli sto na kojoj je prof. dr Dragoljub Cvetković govorio na temu „Iskustva u primeni i tumačenju zakonske regulative u oblasti proizvodnje i prometa hrane biljnog porekla, vina i rakije na poljoprivrednim gazdinstvima“.

–Za svaku pohvalu je to što su eminentni stručnjaci Laboratorije za ispitivanje prehrambenih proizvoda, koja sa nalazi u sastavu Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, odabrali naš grad da održe ova predavanja. Poljoprivreda je je izuzetno značajna grana privrede gde su neophodna nova znanja i tehnologije, izjavio je Dejan Tonić i podvukao da je dobro što su, pored ostalih, ovim predavanjima prisustvovali proizvođači organskog voća i prerađivači poljoprivrednih proizvoda.

Učesnici naučnog skupa jedinstveni su u oceni da bi i u narednom periodu trebalo organizovati ovakva predavanja na kojima se oni mogu upoznati sa najnovijim saznanjima iz oblasti poljoprivrede koja se primenjuju u razvijenim zemljama.

Laboratorija za ispitivanje prehrambenih proizvoda, koja se nalazi u sastavu Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, formirana je pre 19 godina, a od 2020. godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije poverilo im je poslove vršenja usluga laboratorijskih ispitivanja u oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane i hrane za životinje.

Izvor: grad Prokuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap