Ogledna polja kukuruza na školskim ekonomijama u Prokuplju i Blacu

Poljoprivredno stručna i savetodavna  služba (PSSS) Prokuplja, u saradnji sa Poljoprivrednom školom u Prokuplju i srednjom školom u Blacu, posadila je kukuruz na oglednim poljima na ukupnoj površini od 2,5 hektara.

Na oglednom polju prokupačke Poljoprivredne škole, na površini od 1,2 hektara, posađeno je šest hibrida kukuruza iz četiri semenske kuće, a na oglednom polju u Blacu na površini od 1,3 hektara, sedam hibrida iz pet semenskih kuća.

Saradnja sa stručnim srednjim školama Topličkog okruga iz godine u godinu se proširuje. Osim organizovanja stručnih predavanja, sada se na školskim ekonomijama formiraju ogledna polja na kojima se sadi krompir i seje pšenica i kukuruz. Najveću korist od ove saradnje imaju učenici škola, koji se na praktičan način upoznaju sa svim poslovima koji trebaju da se urade kako bi se dobio dobar i kvalitetan proizvod“, izjavio je savetodavac za ratarstvo u PSSS Radovan Bjelica i dodao da na oglednim poljima i poljoprivredni proizvođači mogu da vide koja semena i hibridi, uz primeni svih agrotehničkih i zaštitnih mera, daju najbolje prinose na području Topličkog okruga.

Govoreći o prolećnoj setvi kukuruza, on je istakao da je na teritoriji Topličkog okruga planirano da se ona obavi na površini od 6.000 hektara.

Vremenske neprilike, praćene snežnim padavinama, kišom i niskim temperaturama tokom aprila, razlog su što je setva do sada obavljena na površini od blizu 85 odsto. Uz povoljne vremenske prilike očekuje se da setva kukuruza bude završena za nekoliko dana“, rekao je Bjelica i preporučio ratarima, koji su setvu obavili tokom prošlog meseca, da obiđu svoja polja i vide da li je nikao kukuruz.

Prema njegovim rečima ukoliko kukuruz na pojedinim parcelama nije nikao neophodno je da ratari obave presejavanje sa ranim hibridima zrenja iz grupe FAO 300 i 400.

Izvor: grad Prokuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap