Prokupački Crveni krst nizom manifestacija obeležava nedelju Crvenog krsta

Povodom Nedelje Crvenog krsta, koja se obeležava od 8. do 15. maja, volonteri i zaposleni u Crvenom krstu Prokuplje organizovali su niz akcija kojima su predstavili svoje dosadašnje aktivnosti.

Pod sloganom „Nezaustavljivi“, ovogodišnje aktivnosti usmerene su da pokažu jedinstvo i snagu međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, kao i lokalnih organizacija koje promovišu ideje i vrednosti ove humanitarne organizacije.

Ove godine obeležavanje Nedelje Crvenog krsta počelo je u subotu, uličnom akcijom u kojoj su naši volonteri delili građanima promotivne brošure i pozivale mlade da se uključe u volonterski rad. U nastavku aktivnosti, u nedelju je sprovedena još jedna ulična akcija čiji je cilj bio promocija dobrovoljnog davalaštva krvi i apel građanima da se u što većem broju odazovu današnjoj akciji u Domu kulture“, istakla je Marija Lazić, saradnik na projektima koje sprovodi Crveni krst Prokuplje.

Da je zalaganje i trud volontera dao odlične rezultate govori činjenica da se današnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi odazvao izuzetno veliki broj građana. Tome su doprineli i sveštenici crkve Sveti Prokopije koji su se priključili akciji, kao i veliki broj volontera, posebno mlađih koji su jedva dočekali da postanu dobrovoljni davaoci krvi.

U nastavku aktivnosti biće održana predavanja za učenike o istorijatu i principima Crvenog krsta, dok će volonteri imati priliku da upotpune i obogate stečena znanja na seminaru koji će za njih biti organizovan u četvrtak, 13. maja. Nedelju Crvenog krsta obeležiće i pokazne vežbe iz prve pomoći i delovanju u nesrećama, gde su se volonteri Crvenog krsta Prokuplje posebno pokazali tokom pandemije virusa Kovid -19, pomažući svojim starijim sugrađanima.

I ove godine Crveni krst Prokuplje će dodeliti nagrade za najbolje radove na konkursu „Krv život znači“, a neće izostati ni tradicionalna podela paketa za bebe rođene u Nedelji Crvenog krsta. Zbog aktuelne epidemiološke situacije neće biti organizovana poseta porodilištu, ali će pokloni svakako stići do naših najmlađih sugrađana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap