Ministar Siniša Mali uručio priznanje Opštini Blace

Ministarstvo finansija i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa NALED-om, dodelilo je Opštini Blace priznanje za doprinos u suzbijanju sive ekonomije u Srbiji i osvojeno 1. mesto u kategoriji malih lokalnih samouprava na takmičenju – Uzmi račun i pobedi 2020.

Priznanje je u Palati Srbija u Beogradu primio predsednik Opštine Blace Ivan Burgić, koji se ovom prilikom zahvalio svim građanima opštine Blace koji su uzeli aktivno učešće u borbi protiv sive ekonomije i u takmičenju koje je organizovala Vlada Republike Srbije, uz podršku NALED-a.

Predsednik opštine Blace Ivan Burgić ističe da su građani najzaslužniji za osvajanje ovako vredne nagrade te da će oni biti ti koji će odlučiti u koji projekat od javnog značaja će osvojeni novac biti uložen.

On je takođe ovom prilikom pozvao sve građane naše opštine da i dalje nastave da sakupljaju račune i učestvuju u novom kolu nagradne igre – Uzmi račun i pobedi.

Na konferenciji za novinare uručena su priznanja i novčane nagrade za devet gradova i opština čiji su građani u prethodnom ciklusu bili najaktivniji u skupljanju fiskalnih računa i slipova. U kategoriji malih lokalnih samouprava pobedili su Blace, Dimitrovgrad i Srbobran, kod srednjih Savski venac, Kula i Vrbas dok su među velikima najaktivniji bili Vranje, Bačka Palanka i Pančevo. Oni su podelili nagradni fond od 180.000 evra za ulaganje u projekte od javnog značaja o čemu će odlučivati građani onlajn glasanjem na portalu www.uzmiracun.rs.

Vlada Republike Srbije usvojila je 8. aprila zaključak kojim je određeno da svi punoletni građani naše zemlje od 15. aprila mogu da šalju fiskalne račune i potvrde o plaćanju karticom (slipove) kako bi učestvovali u prvom krugu nagradne igre Uzmi račun i pobedi 2021. Prvi krug nagradne igre formalno će biti održan od 15. maja do 25. juna 2021, dok je drugi krug najavljen za septembar ove godine,a nagradni fond je povećan sa 250 na 350 miliona dinara i uključuje 16 stanova u Beogradu i 60 automobila Fijat 500L. Građani već danas mogu da počnu sa slanjem fiskalnih računa i slipova, najavio je ministar finansija Siniša Mali na današnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija.

– Izuzetno smo zadovoljni rezultatima prošlogodišnjeg ciklusa nagradne igre, kada je poslato više od 11,7 miliona koverata odnosno 117 miliona fiskalnih računa i slipova. Na osnovu analize izvučenih koverata procenjuje se da je po osnovu PDV-a u budžet uplaćeno 100 miliona evra. Želeli smo da nagradnom igrom utičemo na podizanje svesti građana o značaju suzbijanja sive ekonomije i važnosti uzimanja fiskalnih računa pri svakoj kupovini, jer na taj način obezbeđujemo novac za ulaganje u bolnice, škole, vrtiće i borbu protiv korona virusa i u tome smo apsolutno uspeli – rekao je ministar Mali.

Pravila nagradne igre ostaju nepromenjena, potrebno je poslati najmanje 10 fiskalnih računa ili 10 slipova u jednoj koverti, minimalne vrednosti od po 100 dinara. Slanje koverata je besplatno putem Pošte Srbije. U igri mogu da učestvuju računi i slipovi izdati od 1. aprila 2021. Izvlačenja će od 15. maja biti emitovana uživo na Prvom kanalu RTS-a, subotom od 18 časova.

Izvor: Opština Blace

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap