Zbog mraza u aprilu rod kajsija i breskvi u Toplici umanjen za gotovo 70 odsto

Jutarnji mrazevi u aprilu jako su oštetili cvetne pupoljke kajsija i breskvi, tako da će ovogodišnji rod tog voća na području Topličkog okruga ove godine biti umanjen od 50 do 70 odsto, kazao je Milan Tošković savetodavac za voćarstvo Poljoprivredno savetodavne stručne službe (PSSS) u Prokuplju.

On je istakao da su prolećni mrazevi u topličkom kraju do te mere oštetili cvetove kajsija i breskvi, kod koga je vegetacija bila uveliko krenula zahvaljujući toplom vremenu u martu mesecu, da i kada se vreme stabilizuje one neće moći da se oporave, pa će ovogodišnji rod tog voća biti znatno umanjen, a na nekim zasadima ga neće ni biti.

„Mraz je naneo štetu i šljivama kod kojih je takođe vegetacija uveliko krenula pa su bili u punom cvatu ali ne u toj meri, kazao je Tošković i naglasio da je šteta evidentna ali da se još ne može tačno proceniti jer stručnjaci zbog kiše ne mogu da obilaze voćnjake.“

Prema njegovim rečima, zahvaljujući kasnijoj vegetaciji, od mraza su se spasili zasadi jabuka, višanja. Spašeni su i zasadi malina i kupina koje se po pravilu gaje na većim nadmorskim visinama pa je i kod njih vegetacija nešto kasnije krenula.

U Topličkom kraju mraz nije naneo štetu ni vinogradima kod kojih su krenuli pupoljci, ali prema rečima stručnjaka u toj fazi vegetacije mrazevi kakvi su bili u Toplici nisu mogli da im nanesu nikakvu štetu.

Izvor: grad Prokuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap