Održana tribina u Prokuplju povodom stogodišnjice od osnivanja KUD „Abrašević“

U prokupačkom Domu kulture održana je tribina, kojom je označen početak obeležavanja 100 godina od osnivanja Kulturno umetničkog društva „Abrašević“. Gosti ove manifestacije bili su nekadašnji članovi sekcija, koje postoje u okviru ove ustanove. Oni su se prisetili svojih početaka i vremena kada su bili deo ove velike porodice. O druženju, nastupima i putovanjima, nekim događajima i ljudima, koji su takođe bili deo njih u pesmi i igri, razgovoru i prijateljstvu, govorili su Milisav Pavlović Pećanac, Miki Đorđević, Dragan Đurić, Ljubiša Stajković, Dragutin Đorđević Čelebon i Ivica Trailović.

U Klubu ove ustanove otvorena je i izložba na kojoj su predstavljene prve fotografije o radu i stvaranju prokupačkih sekcija između dva svetska rata, ali i posleratnog perioda, od 50-tih do 70 -tih godina. Veći deo fotografija, koje se mogu videti na izložbi, organizator je dobio iz privatnih porodičnih albuma članova društva. Ova izložba je prva u nizu, kao deo programa, koji će u toku godine biti organizovan u vidu različitih manifestacija, kao podsećanje na važnost i značaj ovog velikog jubileja.

Na samom početku ovog susreta, direktorka Doma kulture Tijana Petrović, pozdravila je učesnike i najverniju publiku, koja je, uz sve preporučene epidemiološke mere, bila u pozorišnoj sali.

Ona je istakla da o tome koliki je značaj kulture u našem gradu i koliko je Prokuplje doprinelo, ne samo srpskoj, već i južnoslovenskoj umetnosti, svakako potvrđuju jubileji, koji se poslednjih godina u našem gradu obeležavaju.

Učesnici ove tribine zahvalili su se organizatoru na pozivu da budu deo programa kojim se obeležava značajan jubilej KUD „Abrašević“. Oni su istakli da im je bilo zadovoljstvo što su bili deo jedne takve velike porodice, u kojoj su, u slobodno vreme, mogli da se raduju uz pesmu i igru, koja im je grejala i hranila dušu.

Ovo je bila prilika i da se prisutni podsete da je pre dve godine u našem gradu obeležena stogodišnjica prve pozorišne predstave, a da je ova 2021. godina još značajnija jer je, tačno pre sto godina u Prokuplju štampana i prva knjiga. To je bila knjiga poznatog topličkog pesnika Radeta Drainca, koja nosi ime „Afroditin vrt“.

Na tribini se čulo da se pre sto godina iz pevačkog društva „Jug Bogdan“ izdvojilo i formiralo Radničko kulturno umetničko društvo „Abrašević“.

Dvadesetih godina prošloga veka, radnici su se okupljali i formirali svoja kulturno umetnička društva, a veliki broj njih je nosio ime „Abrašević“ po Kosti Abraševiću, pesniku s kraja 19. veka, koji se smatra prvim proleterskim pesnikom i pesnikom u čijoj poeziji dominiraju socijalističke i socijalne ideje.

Razvoj amaterskih, diletantskih društava u Prokuplju, vezuje se za oslobođenje Prokuplja od Turaka i život u gradu posle 1878. godine.

Kad je reč o ovom vrlo važnom segmentu kulture u našem gradu, na tribini je rečeno da mnogi autori navode da je u poslednjoj deceniji 19. veka formirano društvo „Jug Bogdan“ i da je ono bilo okosnica svih kasnijih organizacija i udruživanja.

Zabeleženo je da se, na inicijativu nastavnika prokupačke Gimnazije 1911. godine iz ovog društva izdvaja grupa mladih ljudi, koja formira „Topličko pevačko društvo Jugovići“, a 1921. godine, posle prvog Velikog rata iz društva „Jug Bogdan“, formira se Radničko kulturno umetničko društvo „Abrašević“.

Nema puno podataka o samom radu ovih društava, ali na osnovu pisanih hronika saznajemo da je prvi dirigent bio nastavnik muzike Radovan Pekić, a u prvim godinama posle rata, horom je dirigovao sveštenik Mihajlo Spiridonović Peleh.

Posle drugog svetskog rata dolazi do obnavljanja kulturno umetničkih društava, ali i razvoja amaterizma i u Jugoslaviji i u Prokuplju. Prvi obnovitelj i vođa hora i orkestra bio je izvesni Ilija Krsmanović, koji početkom pedesetih godina napušta Prokuplje, a njegovu ulogu preuzima Momčilo Filipović. Iz tog perioda Prokuplja zabeleženi su koncerti limenog orkestra.

Sedamdesete godine prošlog veka spadaju u veliku obnovu i zlatno doba Kulturno umetničkog društva „Abrašević“, koje 1975. godine postaje deo Doma kulture “Radivoj Uvalić Bata“. O ovom i nešto kasnijem periodu rada i kreativnog stvaranja, KUD „Abrašević“, kako su obećali organizatori, biće reči i na nekom od sledećih susreta, koji će biti organizovani povodom ovog jubileja.

Izvor: grad Prokuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap