Po kome je Jankova klisura dobila ime

Jankova klisura se nalazi na teritoriji blačkog sela Čučale a kroz nju protiče reka Blatašnica, koja se nakon toga ulivau Rasinu kod Razbojne. Ova klisura je i na neki način prirodna granica izmedju  Topličkog i Rasinski okruga. Ali po kome je Jankova klisura dobila ime?

Kako zvanični podaci navode Jankova klisura je dobila ime po namesniku Kraljevine Madjarske, Janošu Hunjadiju ili kako je poznatiji u našem narodu Sibinjanin Janku. Hunjadi je bio veoma važna politička i vojna figura u 15. veku, izvori kažu da je bio srpskog porekla a neki podaci navode da je bio čak i sin srpskog despota Stefana Lazarevića ali to nije potvrdjeno. Svoju vojnu karijeru započeo je u vojsci Stefana Lazarevića da bi kasnije svoje usluge ponudio kralju Madjarske.

S obzirom da je bio veoma sposoban i inteligentan brzo je napredovao u madjarskoj hijerarhiji pa je za kratko vreme od tamiškog župana stigao do namesnika Kraljevine Madjarske. Jankov sin, Matija Korvin, je bio jedan od najpoznatijjih i najuspešnijih vladara Madjarske.

Ali kakve veze ima Janjoš Hunjadi sa Toplicom? Naime Madjarska je često bila u sukobu sa turcima a jedna jedana od poznatijih bitaka se dogodila na Kosovu polju od 17 do 20. oktobra 1448. godine. Ova bitka je poznata i kao Drugi kosovski boj. U ovoj bici nije učestvovala srpska vojska a znatno jače turske snage odnele su pobedu nad madjarskom vojskom.

Na putu do Kosova polja Sbinjanin Janko je sa svojom vojskom je prošao uparavo kroz klisuru koja razdvaja Toplicu i Rasinu. Narod je nakon toga ovu klisuru nazvao Jankova klisura i taj naziv se zadržao do današnjeg dana. Verovatno da je i pre 1448. godine postojao naziv klisure ali taj naziv nije upamćen.

Poznato je i da se srpska vojska 1915. godine povlačila kroz Jankovu klisuru ka Albaniji.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap