Potpisan ugovor o dualnom obrazovanju između Akademije Južna Srbija Odsek za poljoprivredno prehrambene studije u Prokuplju i privrednika

Na Akademiji strukovnih studija Južna Srbija Odsek za poljoprivredno prehrambene studije u Prokuplju, danas su potpisani ugovori o dualnom obrazovanju sa predstavnicima četiri kompanija iz oblasti poljoprivredno prehrambene proizvodnje. Memorandum o saradnji potpisan je između Akademije Južna Srbija i Akcionarskog društva „Planinka” iz Kuršumlije, Vinarije „Toplički vinogradi“ iz Prokuplja, Firme „Pekare Branković“ iz Niša i Mlekare „Milk House“ Niš.

Ovom važnom događaju za Prokuplje i toplički kraj prisustvovala je pomoćnica ministra prosvete za obrazovanje, Gabrijela Grujić, načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković, gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović, predstavnici Akademije Južna Srbija Odsek za poljoprivredno prehrambene studije u Prokuplju.

„Zadovoljstvo mi je što imam tu čast da potpisivanjem ugovora sa poslodavcima predstavimo nove programe u oblasti razvoja visokog dualnog obrazovanja. Privrednici ovog kraja prepoznali su značaj ovog modela koji mladim ljudima pruža mogućnost sticanja znanja i veština, nakon kojih su odmah spremni za tržište rada. Akademija Južna Srbija pokazala je najviši stepen odgovornosti i drago mi je što su privrednici pokazali da veruju u ovaj model obrazovanja i da će u budućnosti imati ugledne i odgovorne inženjere“, kazala je pomoćnica ministra Branka Ružića, Gabrijela Grujić.

Kako je istakla, današnji ugovori sa privrednicima govore o ozbiljnosti svih subjekata u ovom poslu i naglasila da lokalna samouprava daje snažnu podršku dualnom obrazovanju.

„Mi pratimo razvojni plan gradova i opština i tako kreiramo nove studijske programe, na isti način kako smo kreirale profile u srednjem stručnom obrazovanju“, dodala je Grujić.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović istakao je da je današnji dan od velikog značaja za našu lokalnu zajednicu i izrazio zadovoljstvo što jedan značajan inovativni projekat kreće upravo iz Prokuplja.

„Današnji dan je veliki za grad Prokuplje i Akademiju strukovnih studija Južna Srbija Odsek za poljoprivredno-prehrambene proizvode, sa smerovima voćarstvo i vinogradarstvo i prehrambena tehnologija. Prvi su ušli u proces akreditacije dualnog obrazovanja. Mi Topličani smo veliki i ponosan narod. Pored hrabrosti u ratovima u kojima smo se uvek odazivali, danas smo prvi postali još po nečemu…poznati po prvoj tekovini civilizacije, po obrazovanju. Dualno obrazovanje čije prve korake u visokoškolskom obrazovanju počinjemo ovde, je pravi put edukacije i stvaranja modernih kadrova. Zahvaljujem se svima i želim uspešnu budućnost ovom projektu i nadam se da će sve veći broj privrednika i studenata učestvovati u dualnom obrazovanju“, kazao je gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović i poručio studentima da su oni ponos škole i našeg grada.

O dualnom obrazovanju govorila je dr Slađana Golubović, profesor na odseku za poljoprivredno prehrambene studije u Prokuplju.

Ona je objasnila da je dualni model obrazovanja studiranje uz rad. On povezuje akademsku zajednicu, struku, sa privrednicima, a sve u interesu studenata.

Ono što studenti nauče u učionicama, amfiteatru, laboratorijama, oni to znanje primenjuju na konkretnim radnim okruženjima, uz asistenciju i kontrolu mentora poslodavca.

„Veliko je zadovoljstvo što smo uspeli da napravimo mrežu poslodavca i potpisali ugovore koji se odnose na buduće studente dualnog modela studiranja i to dva studijska programa, voćarstvo i vinogradarstvo i prehrambena tehnologija. Sam toplički kraj poznat je po dobroj proizvodnji voćarsta a polako se vraća i tradicija u vinogradarskoj proizvodnji, a sve to traži dobru obradu, struku i preradu“, naglasila je prof. Golubović.

Izvor: grad Prokuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap