Počinje isplata 16.000 din zaposlenima

Pola minimalne zarade za mart biće isplaćeno danas, 8. aprila, u okviru trećeg paketa državne pomoći privredi i građanima. Prijava za dobijanje polovine minimalca za tekući mesec počela je 1. aprila na portalu Poreske uprave i trajaće do kraja meseca.

Treći paket predviđa isplatu polovine minimalne zarade za tri meseca, počev od marta, i to za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća. Taj deo privrede zapošljava oko 1,5 miliona ljudi, a za tu meru je iz budžeta Srbije izdvojeno 69,8 milijardi dinara.

Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koji će za privrednike biti automatski otvoreni, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog. Poslodavci koji uzmu pomoć, kako je više puta rečeno, ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine i nemaju pravo isplate dividendi.

Zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu, turistički vodiči i rentakar agencije, pored isplate tri polovine minimalca, dobiće još jednu celu minimalnu zaradu. Takođe, svim gradskim hotelima biće isplaćena novčana pomoć od 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi.

Kako kaže, ministar, Siniša Mali,  za isplatu polovine minimalne zarade za mart prijavilo se 251.517 firmi sa 1.140.000 zaposlenih. „Budući da polovina minimalca iznosi oko 16.000 dinara i da je za pomoć prijavljeno 1.140.000 radnika, danas ćemo na namenske račune, koje je otvorila Uprava za trezor, isplatiti ukupno 17,5 milijardi dinara“, kazao je Mali.

Ministar ističe i da je prijava za pomoć prevoznicima završena. Prema njegovim rečima, resorno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sada analizira pristigle prijave, a prevoznicima koji su se prijavili, do kraja aprila biće isplaćeno po 600 evra pomoći po svakom autobusu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap