Danas su Blagovesti – radosno saznanje

Danas 7. aprila po gregorijanskom ili 25. marta po julianskom kalendaru, Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Blagosvesti ( blaga vest, radosno saznanje), jedan od velikih praznika, na dan 7. aprila.

Prema Svetom pismu, na dan Blagovesti Deva Marija saznala je da je, promišlju Božjom, u blagoslovenom stanju rečima: „Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama“, Sa ovom blagovešću Arhangela Gavrila, počinje obnova čovečanstva, otvara se istorija Novog Zaveta i počinje preobražaj čovečanstva.

Ovim rečima arhanđel Gavrilo saopštio je Devici Mariji da je odabrana od Boga da rodi Božijeg sina, Isusa Hrista, Mesiju i Spasitelja sveta i čoveka.

Otuda se i Blagovest smatra koliko velikim toliko i radosnim praznikom. Sa ovim događajem, otpočela je istorija spasenja ljudskog roda i obnovljenja.

Koliko se u našem narodu poštuju Blagovesti, govori i verovanje da danas ni ptice u šumi ne svijaju gnezda. Svetkuju ga najviše žene, zbog poroda, posebno nerotkinje mole se Svetoj Bogorodici.

Po narodnom verovanju dok ovaj dan ne prođe, ljudi se još boje zime. Blagovesti su, uz Cveti, jedina dva dana kada je dozvoljeno jesti ribu tokom Vaskršnjeg posta.

Raduj se, Radosti celome svetu, jer Tebi pak jedinoj priliči da se raduješ!

Raduj se, Sladosti anđela, jer Gospod blagoizvole da se ovaploti od Tebe!

Raduj se, neuveli Cvete čistote, jer Ti si nebeski miomir javila celome svetu!

Raduj se, beli kao sneg Krine devstvenosti, jer si Ti rajsku devstvenost zasadila na zemlji!

Raduj se, najdraža iznad svega Riznice, Tvoju dobrotu zažele Car Nebeski!

Raduj se, najsvetlije Jutro celome svetu, jer Tvojom svetlošću razgoni se grehovni mrak!

Raduj se, Blagodatna, Gospod je s Tobom!

Jer si Ti, Gospođo, slava nebeskih i nada zemaljskih bića. Ti si naša nada, i zaštitnica svih koji Ti pribegavaju i ištu Tvoju svetu pomoć; Ti si naša usrdna molitvenica pred Sinom Tvojim i Bogom našim; Tvoja materinska molitva može mnogo da utiče na Njega; i po Tvome zastupništvu usuđujemo se pristupati prestolu blagodati presvetih i životvornih Tajni Njegovih, iako smo nedostojni. Stoga, gledajući na ikoni svečisti lik Tvoj i kako na rukama Svojim držiš Svedržitelja, mi se grešni radujemo, i sa umiljenjem pripadamo, i s ljubavlju je cjelivamo, očekujući, Gospođo, da pomoću Tvojih svetih bogoprijatnih molitava dostignemo beskonačni život, i nepostiđeni stanemo na dan Suda s desne strane sina Tvog i Boga našeg, slaveći Ga zajedno sa bespočetnim Ocem i presvetim i blagim i životvornim i jednosuštnim Duhom kroza sve vekove. Amin.

Neka je na zdravlje i spasenje današnji praznik, prota Aleksandar Saša Stoiljković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap