Porodica Aleksić iz Đakusa uspešan proizvođač lubenica, kako do dobrog prinosa

Porodica Aleksić iz Đakusa, nadomak  Žitorađa –  domaćin Milan, zvani Pecko,  sa suprugom Violetom i sinovima Đorđem I Pavlom su dugogodišnji proizvođači lubenica u Žitoračkoj  opštini.

Njihovi prinosi po hektaru su od pet do sedam vagona.

“Za uspešno kalemljenje važno je izabrati pravu podlogu. Najčešće se kao podloga za lubenicu  koriste vrg (tikva), jer ima snažan koren, pa je samim tim i biljka mnogo jača, bolje se hrani i daje veće prinose, kaže proizvođač lubenica Milan Aleksić.

Svako od njih četvoro ima svoj deo „operacije“, Milan I Violeta su zaduženi za kalemljenje, a sinovi za pripremu, ali tu su i prijatelji da pomognu.

“Lubenica je inače podložna šoku usled promene vremena što može uzrokovati zaustavljanje rasta. Zato ju je važno posaditi kada je temperatura tla iznad 15 stepena i kada je najavljeno stabilno vreme, barem jedana nedelja nakon sadnje.  Ustvari , kada lubenicu kalemite na tikvu, možete biti sigurni da se sve to neće dogoditi”, naglašava Milan

Oštrim nožem ili žiletom (ili uskim oštrim šilom) zaseče se tikva vrga između kotiledonih listića u dužini 1,5 – 2 cm. Na stablu lubenice ispod kotiledona napravi se klinasti presek stabla dužine kao i rascep na vrgu (1,5 – 2cm). Kalem lubenice stavi se u rascep podloge vrga tako da stablo i kotiledoni dobro prilegnu jedni uz drgog. Mesto spajanja se obavije vatom. Ovakav rasad se dalje razvija na temperaturi oko 25° C i relativnoj vlažnosti vazduha od 90%. Prvih dana po kalemljenju biljka se zaseče da bi se sprečilo suvišno isparavanje. Šest do sedam dana posle kalemljenja formira se kalus i dalje se nastavlja uobičajena nega rasada, objašnjava Aleksić.

“Navodnjavanje kap po kap i kalemljenja  lubenica  su siguran put ka uspehu i dobrom prinosu” naglasio je Milan.

Autor: Lj.M. DICE66

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap