PERGA: IZVANREDAN, JEDINSTVEN PČELINJI PROIZVOD

Perga ili „pčelinji hleb“ je polen koga su pčele sakupile sa cvetova biljaka i smestile u ćelije saća. Za razliku od polena koji se dobija iz hvatača, koji se zavisno od konstrukcije, postavljaju na leto ili ispod tela košnice, perga u ćelijama saća prolazi kroz proces fermentacije i pod uticajem enzima nastaje jedan od najvrednijih pčelinjih proizvoda, kako za pčelinju zajednicu, tako i za čoveka kao apiterapeutsko sredstvo.

       Devet puta veća hranljiva vrednost

Pčele pripremajući pergu, polenu dodaju nektar i med. Da bi pčele preradile polen u pergu koriste: 107 vrsta gljivica, 81 vrstu specijalizovanih kvasaca i 39 vrsta bakterija, što je ukupno 227 mikroorganizama, koji doprinose da perga ima 9 puta veću hranljivu vrednost u odnosu na polen. Pod dejstvom fermenata iz meda, sekreta pčelinjih žlezda i celog niza mikroorganizama, dolazi do mlečno kisele fermentacije i polen se pretvara u pergu. Mlečno kisela fermentacija perge traje 15 dana. Za vreme fermentacije u pergi se nagomilava značajna količina mlečne kiseline, koja zajedno sa jedinjenjima koja imaju antibiotska svojstva, obezbeđuju konzervaciju perge.

Do sada niko nije uspeo da napravi proizvod sa toliko mikroorganizama. Možda bi se i mogla napraviti nekakva mešavina koja bi sadržavala sve sastojke kao i perga, korišćenjem pekarskog ili pivarskog kvasca, sojinog brašna, mleka u prahu, svežih jaja i drugo, ali takva mešavina ne bi imala ono što je bitno za pergu – brojne mikroorganizme. Čak i kada bi čovek uspeo da sve te mikroorganizme obezbedi u veštačkoj pergi, našao bi se pred dilemom, kojim redosledom dodavati te brojne mikroorganizme. Ostaće još dugo tajna, koju samo pčele znaju – redosled „pakovanja“ i prerade polena u pergu i postupak dodavanja pomenutih mikroorganizama. Zbog toga će perga verovatno trajno ostati izvanredan, neprevaziđeni, jedinstveni isključivo pčelinji proizvod.

       Jača imunološki sistem čoveka

Perga blagotvorno utiče na organizam čoveka, jer je bogata kvalitetnim belančevinama, nezamenljivim amino i masnim kiselinama, ugljenim hidratima, vitaminima i drugim biološki aktivnim materijama. Njeno korišćenje jača imunološki sistem čoveka. Primenjuje se u sklopu terapije pri lečenju obolelih krvnih sudova, u cilju sprečavanja arteroskleroze, upale moždane kore, kod nervnih i psihičkih oboljenja, kada je narušen rad endokrinog sistema, kao i za sprečavanje krvarenja.

U novije vreme sve više raste interesovanje za pergu, kako među pčelarima za njeno dobijanje, tako i među potrošačima pčelinjih proizvoda i farmaceutske industrije.

I ako su u novije vreme proizvedene mašine i osvojena tehnologija potpuno mehanizovanog izvlačenja perge iz saća, dok se tehnologija dobijanja perge ne bude pojednostavila u toj meri da bude prihvatljiva od strane velikog broja pčelara, polen će i dalje biti pčelinji proizvod od izuzetnog značaja u ishrani ljudi ali i u terapijske svrhe. Treba očekivati da će i pčelari i potrošači u buduće saznati mnogo više o pergi i da će je mnogo više koristiti, što je i bio cilj ovog napisa.

       Izuzetna preventivna i terapijska svojstva

Proteini, odnosno аminokiseline, pojedine mаsne kiseline, bioаktivne komponente, minerаlne mаterije, flаvonoidi i kаrotenoidi su od izuzetnog znаčаjа u prevenciji kаncerа, kаrdiovаskulаrnih bolesti, bolesti imunološkog sistemа, Alchаjmerove i Pаrkinsonove bolesti. Perga je pokazala izuzetna terapijska svojstva u lečenju kolitisa, hroničnih zatvora, hepatita, hroničnih zapaljenja prostate i impotencije. Postoje fantastični dokazi, u vidu iskustava pojedinaca sa mešavinom meda i perge, koja dovodi do vrlo brzog rasta hemoglobina u krvi i efektnog povećanja potencije.

Pripremio: Vlastimir Spasić

Uredio: lj.m.dice66

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap