Odvažna heroina Topličkog ustanka

Jedna od heroina Topličkog ustanka kao i Prvog svetskog rata je Rizna Radović, devojka iz Prekopuca koja se sa svojih 17 godina priključila ustanku protiv okupatora 1917. godine.

Rizna je rodjena 1900. godinene, u selu Krimpej, nedaleko od Podujeva ali se njena porodica zbog sukoba sa Arbanasima seli u selo Prekopuce kod Prokuplja. U borbe se uključuje 1917. godine i to najpre u četi vojvode Koste Vojinovića. Rizna je bila veoma hrabra i brzo  se čulo za nju. Saborci su je poštovali i medju njima je bila poznata pod nadimkom Stojan Komita. Rizna je učestvovala u mnogim okršajima sa okupatorima, a posebno se iskazala prilikom oslobođenja Blaca, kao i u borbama na Jastrepcu i Ristovcu. Vrlo brzo zbog svoje odvažnoti biva unapređena u čin desetara.

O njenoj hrabrosti govori i podatak da je Bugari dva puta ranjavaju u levu nogu, a potom, tako ranjenu, bugarski vojnici čak 15 puta probadaju bajonetom, ne bi li odala informacije ali ona nije popustila i zbog toga je  do oslobođenja naizmenično boravila u bolnici i okupacionom zatvoru. Zbog zadobijenih rana amputirana joj je noga a ruka joj je bila oduzeta od uboda bajonetom. Maršal Franš d’Epere Francuskim odlikovao je Riznu Radoović ratnim krstom sa palmama i dve armijske pohvale zbog junaštva u Topličkom ustanku protiv bugarskih okupatora.

Rizna je po završetku Prvog svetskog rata dobila pet hektara u blizini Subotice. Iako je bila težak invalid sama je obrađivala zemlju. Nije se udavala i nije imala dece. Umire 1939. godine i sahranjena je na srpskom vojničkom groblju u Dudovoj šumi. Tokom mađarske okupacije 1941. godine spomenici u Dudovoj šumi su oskrnavljeni da bi po završetku rata bili potpuno uništeni a na tom mestu izgradjen sportski teren.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap