Skupština Grada Prokuplja – Reorganizacijom JKP „Hameum“ do boljih usluga

Današnju sednicu Skupštine Grada Prokuplja obeležilo je usvajanje Predloga Odluke o sprovođenju statusne promene izdvajanja uz osnivanje nad JKP „Hameum“ Prokuplje.

Obrazlažući ovaj Predlog gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović je rekao da će se ovom odlukom rešiti nagomilani problemi koji jako dugo „tinjaju“ u tom preduzeću, a odnose se na loše poslovanje u svim radnim jedinicama JKP „Hameum“.

Gradonačelnik je podsetio da je 2015. godine zbog problema sa prevelikim brojem radnika u nekoliko prokupačkih komunalnih preduzeća i stava da se radnici ne otpuštaju, došlo do njihovog spajanja u JKP „Hameum“, čime očigledno nije rešen problem nerentabilnosti zbog enormno velikog broja, pre svega radnika u administraciji.

-U 2017. godini platni fond JKP „Hameuma“ iznosio je 17 miliona dinara, a povećanjem cene rada na 32.000 dinara on danas iznosi 24 miliona, što ukazuje da će vremenom fond zarada daleko prevazići prihodovanje preduzeća, tako da neće ništa ostati za ulaganje u opremu i održavanje, kazao je gradonačelnik Milan Aranđelović.

On je podvukao da su rezultat toga sve skuplje i sve lošije usluge, kao i nemogućnost investicionog ulaganja u kapitalne infrastrukturne projekte, izgradnju planiranih novih vodovodnih i kanalizacionih mreža, posebno na seoskom području.

Gradonačelnik Aranđelović je rekao da je od 312 radnika, na čišćenju grada, održavanju vodovodne i kanalizacione mreže i ostalim fizičkim poslovima dnevno angažaovano tek 25 radnika „Hameuma“, kao i da to preduzeće ima veliki problem i sa bolovanjima jer je samo tokom prošlog meseca bolovanje koristilo 58 radnika, uglavnom radnika sa najnižim zaradama.

Gradonačelnik Aranđelović je istakao da će se zbog svega ovoga pristupiti restrukturiranju ovog predućeća, odnosno da će tri osnovna segmenta vodovod i kanalizacija i pogrebne usluge i dalje ostati u okviru JKP „Hameuma“, dok će ostale delatnosti, gradska čistoća, zelenilo, parking servis i pijace činiti jedno novo komunalno preduzeće koje će biti u javno privatnom partnerstvu.

-Svake godine Grad Prokuplje sa 230 do 250 miliona dinara finasira rad JKP „Hameuma“ što predstavlja značajnu stavku u budžetu pa će ova odluka znatno uticati kako na rasterećenje budžeta tako i na mogućnost mnogo većih ulaganja, odnosno u izgradnju i investiranje u bolje i kvalitetnije usluge, istakao je gradonačelnik Aranđelović.

Pored ovoga na današnjoj sednici Skupštine Grada usvojena je Odluka o prodaji gradskog građevinskog zemljišta „Lidlu“ Srbija, lideru svetske trgovine, koji će izgradnjom objekta na tom prostoru Prokupčanima omogućiti bolje, kvalitetnije i jeftinije snabdevanje prehrambenim i drugim proizvodima renomiranih domaćih i svetskih proizvođača.

-Ovo je indikator veće zaposlenosti, većih zarada i boljeg života naših sugrađana, rekao je gradonačelnik Prokuplja i naglasio da je „Lidl“ ponudio i najbolju cenu od 87.481.800 dinara, što će omogućiti da taj novac ode građanima kroz investiciono ulaganje.

Jedna od zanimljivijih tačaka koja se danas našla na dnevnom redu Skupštine je i Odluka o izgradnji Sportsko rekreacionog centra „Dunek“ na prostoru nekadašnje divlje deponije kraj reke Toplice. Vrednost ove investicije je oko 1.800.000 dinara.

Na današnjoj sednici usvojene su brojne odluke koje će uticati na poboljšanje uslova života i rada građana Prokuplja. Za novog člana Gradskog Veća izabran je Marko Kostadinović, doktor stomatolog.

Izvor: grad Prokuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap