Republika Srbija obeležava Dan državnosti

Republika Srbija obeležava Dan državnosti 15. i 16. februara. Ovaj praznik je ustanovljen u spomen na dan kada je dignut Prvi srpski ustanak 1804. godine u Orašcu, takođe se proslavlja i kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine usvojen prvi Ustav Kneževine Srbije – Sretenjski ustav. Dan državnosti Srbija je proslavljala do nastanka zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca nakon čega je bio ukinut sve do 2002. godine kada je opet počeo da se proslavlja kao jedan od najbitnih datuma u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru Srbije.

Prvi srpski ustanak je jedan od najbitnih momenata u modernoj srpskoj istoriji i predstavljao je  ustanak Srba u Smederevskom sandžaku i okolnih šest nahija protiv Turaka, odnosno dahija. Trajao je u periodu od 15. februara 1804. do 7. oktobra 1813. godine. Ustanici predvođeni Karađorđem su uspeli da oslobode  veći deo današnje centralne Srbije ali ovaj ustanak je doživeo slom zbog različitih spoljno-političkih faktora i odnosa izmedju ustanika.

Drugi događaj koji se vezuje za današnji datum je usvajanje prvog ustava Kneževine Srbije 1835. godine koji je poznatiji pod nazivom Sretenjski ustav. Tvorac Ustava bio je  Dimitrije Davidović. Ovaj ustav je bio jedan od modernijih, demokratskijih i liberalnijih ustava u tadašnjoj Evropi, kao takav nije odgovarao velikim silama kao što su Rusija i Austrija pa i Turska, čiji je Srbijja i bila vazal u to vreme. Pod pritiskom ovih država ustav je 17. marta 1835. godine, ukinut i to samo mesec dana od donošenja.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap