Pre 20 godina formirana je prva demokratska Vlada posle Drugog svetskog rata

Na današnji dan pre 20 godina formirana je prva demokratska Vlada Srbije, nakon Drugog svetskog rata – Vlada dr Zorana Đinđića.

Đinđićeva vlada imala je sedam potpredsednika, 17 ministarstava i 16 ministara. Vlada se suočavala sa brojnim problemima nasleđenim iz 90-ih, i pokušala je da ekonomski uništenu zemlju, posle godina ratova, sankcija, bede, vrati u red uređenih evropskih država.

“Srbija je ovih deset godina bila prepuštena na milost i nemilost brutalnim interesnim grupama u samoj zemlji i međunarodnim interesima izvan naše zemlje. To vreme je završeno i danas možemo da kažemo da je ono završeno. Posle 5. oktobra Srbija je uzela svoju sudbinu u svoje ruke. Ovo što mi danas radimo, konstituisanje demokratske vlade, možemo u simboličnom smislu da smatramo 6. oktobrom. Ova vlada danas dobija mandat koji nam je dao narod na ulicama Srbije, mandat za promene. Onoga dana kada zaboravimo taj mandat i kada pomislimo da smo dobili mandat da vladamo, toga dana smo izgubili. Taj gubitak bio bi mnogo veći nego samo gubitak vlasti. To bi bio gubitak časti, to bi bio gubitak istorije.

Zbog toga, svaki dan ove vlade mi ćemo zapamtiti. Izabrani smo da sprovedemo reforme, te reforme podrazumevaju nekoliko bitnih prioriteta, nekoliko bitnih uslova koje treba da ispunimo da bismo zemlji vratili kredibilitet, dostojanstvo, snagu i da bi našoj zemlji mogao da se vrati izgubljeni mir, zadovoljstvo i sreća. Nažalost, nekoliko tih prioriteta ne zavise samo od nas. Mi smo ih zatekli i treba da ih rešavamo.” rekao je tada mandatar dr Zoran Đinđić u uvodnom ekspozeu pred narodnim poslanicima u Skupštini Srbije.

Premijer Zoran Đinđić je ubijen 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap