Filly Farm iz Velike Plane koncesionar Apoteke Prokuplje

Kako bi radnici zadržali posao, i kako Apoteka Prokuplje ne bi bila pretnja budžetu Grada, na današnjem, poslednjem skupštinskom zasedanju za ovu godinu, odbornici su većinom glasova odlučili da od januara meseca naredne godine, upravljanje ovom ustanovom preuzme Filly Farm iz Velike Plane, na period od 15 godina. Ova farmaceutska kuća ponudila je najvišu koncesionu naknadu, naravno uz obavezu da finansira, upravlja i obavlja farmaceutske delatnosti u Prokuplju i drugim opštinama u Toplici u kojima Apoteka Prokuplje ima svoje objekte, te je tako ispunila sve uslove iz javnog poziva.

Predstavnici Apoteke i Grada su zadovoljni rešenjem, jer kako kažu, nije više bilo vremena za čekanje.

-Jedan od razloga zašto smo se odlučili za javno – privatno partnerstvo je očuvanje radnih mesta. Drugi razlog je sprečavanje negativnog poslovanja ustanove, uzrokovanog nekonkurentnom pozicijom u odnosu na apotekarske zdravstvene ustanove u privatnom vlasništvu na koje se ne primenjuju ograničenja u pogledu javnih nabavki i pravila o budžetskom sistemu. Grad će imati prihode u vidu koncesione naknade, a usluge snabdevanja lekovima biće dostupne na svim lokacijama na kojima Apoteka Prokuplje obavlja delatnost, i biće još kvalitetnije, čulo se u današnjem obrazloženju odluke da Apoteka dobije koncesionara.

Sadašnje poslovanje državnih apoteka karakterišu problemi nastali uvođenjem Centralnih javnih nabavki isključivo za apoteke iz plana mreže, i istovremeno omogućavanje izdavanja lekova na recept privatnim apotekama bez sprovođenja CJN.

–Prvi rizik sa kojim bi se Apoteka Prokuplje susrela je tržišni rizik, odnosno rizik da bi se u budućem periodu prihodi od prodatih lekova i robe smanjili, čime bi se dalje ugrozilo poslovanje ove ustanove. Cilj je sprečiti dug koji bi se povećavao zbog tržišnih uslova. Ovo je jedini način da teret dugovanja ne padne na pleća Grada, što bi bilo pogubno. Na ovaj način, postajemo jedina lokalna samouprava koja je izbegla plaćanje dugovanja apoteke, rečeno je na današnjoj sednici.

S druge strane, primenom modela javno – privatnog partnerstva, omogućilo bi se još kvalitetnije pružanje usluga, dalja modernizacija sredstava i opreme za pružanje tih usluga, kontinuirana obuka kadrova za stručniji i efikasniji rad, uvođenje korporativnog i još efikasnijeg upravljanja, a što bi kao rezultat imalo unapređenje svih usluga koje sada pruža Apoteka Prokuplje.

–Imamo niz primera po Srbiji gde su državne apoteke išle silaznom putanjom. Tako je Valjevo ostalo bez dežurne apoteke usled nedostatka lekova i farmaceuta, dok je dug premašio 140 miliona dinara. Dalje, Grad Leskovac mora da isplati dug u iznosu od preko 500 miliona dinara dobavljaču lekova iz Beograda, Grad Bor plaća 506 miliona dugovanja Apotekarske ustanove Bor. I Apoteka Šabac zadužila je budžet Grada u iznosu od 147 miliona dinara. Grad Pančevo će na ime duga Apoteke morati da isplati preko 300 miliona dinara, Subotica 200 miliona, Novi Sad 450 miliona, Kruševac 348 miliona. Vranje je poslednjih godina isplatilo preko 200 miliona za saniranje Apoteke. Da li je i Prokuplju ovo trebalo da se dogodi, da radnici ostanu bez posla a Grad plaća dugove koji bi sigurno u međuvremenu bili višemilionski? Kako bismo sve ovo sprečili, odlučili smo se za ovaj model, koji je najpovoljniji i za ustanovu, i za radnike, i za lokalnu samoupravu, zaključeno je u obrazloženju ove odluke.

Podsećamo, Apoteka Prokuplje ima 70 radnika, od toga 22 magistra farmacije, 40 farmaceutskih tehničara, četiri higijeničara i četiri radnika uprave. Apoteka posluje u Prokuplju, kao i u svim opštinama Topličkog okruga: Kuršumliji, Blacu i Žitorađi.

Izvor: grad Prokuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap