Na današnji dan rođen je Kralj Aleksandar I Karađorđević

Na današnji dan, 16. decembra 1888. godine, na Cetinju  od oca kralja  Petra I Karađorđevića i crnogorske princeze Ljubice Petrović-Njegoš, rođen je kralj Aleksandar I Karađorđević, u narodu poznat Ujedinitelj.

Detinjstvo je proveo u Crnoj Gori, a obrazovao se u Ženevi, a potom u Sankt Peterburg.Zbog zdavstvenih problema, vratio se u Beograd, gde je nastavio svoje obrazovanje.

Učestvovao je u  Prvom balkanskom ratu 1912, kao i u Drugom balkanskom ratu 1913. godine. Već naredne godine, postao je regent Kraljevine Srbije i vladao u ime svog oca, koji je teže oboleo. U prvom svetskom ratu, bio je vrhovni zapovednik srpske vojske.

Od 1921. do 1929. godine, nosio je titulu vladara Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a od 1929. do 1934. godine titulu kralja Jugoslavije. Zanimljivo je da Aleksandar nije bio prvi u redu za presto, već je to bio njegov stariji brat Đorđe, koji je bio prinuđen da se odrekne prestola zbog svog ponašanja koje se smatralo skandaloznim.

Čuven je i po donošenju Oktroisanog ustava, kojim je Jugoslavija postala ustavna monarhija.

Kralj Aleksandar je tragično stradao u atentatu 9. oktobra 1934. godine u Marseju, koji su organizovali Ustaše i Fašisti.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap