Komentar odbornika Zvezdana Ristića na sednicu SO Kuršumlije održane 10. novembra

Na adresu naše redakcije stigo je komentar Zvezdana Ristića odbornika Pokreta Ljubav, Vera, Nada u Skupštini opštini Kuršumlija na sednicu Skupštinu opštine Kuršumlija održane 10. novembra.

Komentar odbornika Ristića objavljujemo u celosti:

„Odbijen predlog da se precizno utvrdi visina subvencija za prevoz u lokalu. Takođe i da se utvrde dodatne kategorije koje će imati pravo na iste.  Od strane SNS-a, SPS-a i DSS-a je odbijen predlog da se odobre subvencije  srednjoškolcima sa sela,  ratnim vojnim invalidima, članovima porodica poginulih  i poljoprivrednim penzionerima od 100 %. Borcima, nezaposlenima i penzionerima sa primanjima do minimalne zarade 50%.  Nenormalno je da subvencije sleduju penzionere  sa visokim penzijama a da ove kategorije budu izostavljene.

Odbijen je i predlog da se izmeni katastrofalna odluka o MZ po kojoj samo naprednjaci sprovode izbore.  Sami biraju sva tri tela  OIK, Drugostepenu komisiju ali i sastav biračkih odbora.  Sva tels rade samo u stalnom sastavu! Niko od opozicionih partija ali ni kandidata za Savet MZ nema pravo na predstavnika u tim telima. Kakvi su to izbori?

Uvedene su privremene mere u 19 MZ počišćeni su svi kadrovi SPS-a i postavljeni napredni. Ni da zucnu, glasaju za. Međutim činjenica da su im mandati savetima istekli od 1 do 3 godine i da su nelegalno potrošili desetine miliona dinara prolazi nezapaženo. Sproveden deo  ,,javnih“ izbora početkom 2019 dok su statutom opštine propisani tajni.  I ti su kao legalni. Imamo članove saveta  koji ne pripadaju tim MZ u Markoviću glasaju sa ulice za Vučića za savet MZ , sa jednom ili i dve ruke. Smenjeni i neki predstavnici MZ koji su u mandatu. Oni mogu sve. Igraju se sa državom i institucijama.

Sednicu je snimala TV Kuršumlija, da li će građani moći da vide ceo nemontiran snimak videćemo. Prođoše  nekoliko dana nema snimka samo isečci. Predsednik skupštine   je suprotno zakonu preskočio da stavi na glasanje predlog treće dopune dnevnog reda , , Kuršumlija u rukama organizovanog kriminala“. Nije dao ni povredu poslovnika.Na kratkom snimku RTK koji je objavljen nema pitanja upućenog glavnom bosu g-dinu Radovanu Raičeviću da li je jedan bivši načelnim PU Prokuplje dobio akcije Planinke, da li je finansirao jedan prokupački klub i da li je za uzvrat dobio mogućnost da intalira svoje kadrove u delu policije koja se bavi privrednim kriminalom.

Ista većina SNS, SPSi DSS odbila je da stavi predlog da se osnuje radno telo da utvrdi činjenično stanje i pomogne radnicima SIMPO ŠIK-a. Od 2010 ne plaćaju im doprinose , opštini duguju po osnovu doprinosa oko 2 miliona evra. Varate skoro 200 ljudi da će im socijalna pomoć koju su primili drugi radnici u visini presuda biti isplaćena preko SIMPA. Kako? Od tog obećanja bivšeg državnog sekretara prošlo više od godinu dana, njega nema, šta sad?

Odbili su i moj  predlog da se smeni direktorka DZ Uranija Petrović zbog višemilionske štete  (preko 6 miliona dinara) koju je nanela ustanovi svojom bahatošću i maltretiranjem radnika kao i nepoštovanjem sudskih odluka.  Da li je veće nezakonito pre nekoliko dana prenelo milione suprotno odluci o budžetu da pokriva troškove bahate direktorke. Šta ćemo kad stignu a brzo će i presuda za drugu doktorku koju je isterala sa posla, pa kad dođu na naplatu one za nematerijalni štetu. Hoće li biti dovoljno 20 miliona dinara? KOliko je novih aparata moglo da se kupi za te pare. Zašto da građani Kuršumlije  ili Srbije svejedno, plaćaju kriminal ovakvih kadrova. Predložio sam da proda neki od stanova koje je kupila a da joj pomognu i članovi Upravnog odbora koji ovo podržavaju.

Još jedan klasičan potez organizovanog kriminala je odluka o prodaji  opštinskih stanova u Lukovskoj Banji svojim ljudima, koji ih godinama nelegalno koriste. Pet g odina upozoravam da se opštinski stanovi zloupotrebljavaju, da se utvrdi ko u njima stanuje i po kom osnovu. Dao sam i dokaze da se masovno zloupotrebljavaju i izdaju turistima.  Predlagao sam da se daju na korišćenje TO Kuršumlija i da onda razmenom omogućimo đacima Kuršumlije da besplatno letuju na moru ili planinama. Radi se o 19 stanova koji s obzirom na površinu mogu imati i preko 100 ležaja. Odlučili su da to daju svojima po tržišnim cenama. Ta tržišna  cena je istima za nelegalnu dogradnju bila realnih 800 dinara po m2.  Razlog je to je kako stoji u odluci nemogućnost da se građevinski izdvoji opštinski deo! Dakle ne može se izdvojiti stan od 84 m2 od  nelegalno dograđenih 15m2. Istovremeno su u centru grada na ulazu u bioskop građevinski izdvojili ( Mali samo na papiru) 18 m2 i zdali za 1290 dinara mesečno za magacin pekare.

O svemu ovom narod ne zna ništa. Od 2012  nema prenosa sednica skupštine. Konferencije za medije koje svi plaćaju mogu da drže samo ljudi  g-dina Raičevića.  Ko može da govori o bilo kakvim uslovima  za život a ne za izbore dok traje ova mediska ali i druga  diktatura

Nedavno  je predsednik države govorio o nekom malju i udaranju njime u glavu krimalcima. Predsedniče neće vam mnogo ostati živih u odboru u Kuršumliji ako se niste šalili, a ja mislim da jeste i da od toga neće biti ništa“.

Zvezdan Ristić

POKRET LjUBAV VERA NADA

3 thoughts on “Komentar odbornika Zvezdana Ristića na sednicu SO Kuršumlije održane 10. novembra

 • 15 novembra, 2020 at 10:01 am
  Permalink

  E da vidimo da u Toplici ima onih koji konkretnom predlozima pokušavaju da promene nešto. Ovi što se tale ili jedva čekaju da dođu u tu poziciju su prošlost. Računajte na mene i moje u Prokuplju.

  Reply
  • 15 novembra, 2020 at 1:33 pm
   Permalink

   Sve ovo sto je predlozeno , realno nema nista sto bi gradjanima promenilo zivot boljim! Dajte ljudima posao, i nemate potrebu vise sta kome da pomazete osim onih koji zbog nekih licnih problema nisu sposobni da rade! Sta ce meni kao gradjaninu da bude bolje sto neko vec 4 godine vrti Uraniju , i ne moze joj nista. Govori o zakonu za izbor mesnih zajeenica sta ce to da mi pomogne , nista. Osnivas komisiju da ispita situaciju u Sik-u . Opste je ooznato kada se zeli nesto da se sakrije drugovi komunisti su osnivali komisije , koje su obicno zataskavele i odugovlacile sve to. Zasto ne povedete radnike i resite njihov problem. Ovako sigurno necete ni Vi a ni drugi

   Reply
 • 15 novembra, 2020 at 11:12 am
  Permalink

  Sad se busa i brine za radnike Sik-a gde je bio 2010, 2015 , tad ga nije bilo. Nego cuo negde nesto pa ajde da tera

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap