Prvi hajduk

Novak Karaljuk je bio vitez u službi despota Stefana Lazarevića, malo se zna o ovoj istorijskoj ličnosti ali sa sigurnošću možemo da tvrdimo da je postojao i da je verovatno bio prvi hajduk. U zamršenim političkim odnosima koje je tadašnja Srbija imala sa susedima, Otomanskim carstvom i Ugarskom, Despot Stefan je pokušavao da mudrom politikom obezbedi stabilnost i sigurnost svojoj državi, pa je često bio prinuđen na radikalne poteze. Despot Stefan je odlučio da plemić Novak Karaljuk komanduje odredima u Toplici odakle će po potrebi napadati Turke. Sam despot se branio kako ne kontoliše te vojnike pa ni samog Novaka što je donekle i prolazilo kod Turaka ali posle jedne akcije, upravo u Toplici, Novak je razbeneo i samog sultana Sulejmana.

Naime, Stefan Lazarević je dozvolio Osmanlijanma prolaz kroz Toplicu ali Novak je sa svojim ljudima napao iz zasede jedan odred sultanove vojske i naneo im teške gubitke. Karaljuk je takodje zaplenio i Sulejmanovu komoru. Kada je sulltan tražio od Stefana da nadje Novaka i da ga kazni, despot je objsnio da on nije u njegovoj službi i da se taj hajduk bori za sebe. Ali Turci ovog puta nisu poverovali despotovim pričama, posle nekog vremena despot je Sulejmanu vratio komoru. To jasno pokazuje da je Novak Karaljuk ipak bio u njegovoj službi.

Postoje legende da je u toj otetoj komori bilo još nešto osim blaga i da despot to nije vratio Sulejmanu ali opet to su samo legende. A Novak je nastavio da Osmanlijama zadaje muke, iz Toplice je upadao na turske posede i zadavao veliku glavobolju osvajačima iz Male Azije. Zna se da je bio iz stare plemićke porodice ali ne postoje bliži podaci o Novaku Karaljuku osim ove priče. Sve ostalo u vezi prvog hajduka je pod velom misterije, velikim delom su za to zaslužni i Turci koji nisu želeli da se ovo, na neki način, poniženje njihove vojske veliča niti vitez koji je uradio to.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap