Edukacija proizvođača kako do boljeg kvaliteta mleka?

U cilju podizanja većeg kvaliteta mleka, savetodavci za stočarstvo u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Prokuplja (PSSS) u proteklom periodu održali su mnoga predavanja sa proizvođačima mleka.

Nakon ovih predavanja od 40 registrovanih proizvođača sa područja Prokuplja, Blaca, Kuršumlije i Žitorađa uzeti su uzorci mleka, radi analiza na ukupan broj somatskih ćelija i bakterija.

„Da bi se dobio dobar kvalitet mleka neophodno je da proizvođači menjaju svoje stare navike i pristupe promenama u čuvanju i ishrani krava, kao i o muži i sudovima za mleko“, izjavila  je savetodavac za stočarstvo u PSSS Duška Petrović i dodala da od 40 uzetih uzoraka, sedam nije imalo  zadovoljavajući kvalitet mleka…

Prema njenim rečima u interesu samih proizvođača je da podignu kvalitet mleka iz razloga što na taj način ostvaruju i veću ekonomsku dobit.

U narednom periodu očekuje se da će se premije za mleko, koje dodeljuje Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, osim za predatu količinu, davati i za sam kvalitet„, rekla je Petrović i naglasila da će savetodavci  nastaviti sa edukacijom proizvođača mleka.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap