Pre 50 godina umro je poslednji Jugosovenski kralj

Pre 50 godina, 3. novembra 1970. godine, Umro je kralj Jugoslavije Petar II Karađorđević.

Prvorođeni sin Kralja Aleksandra I i Kraljice Marije. Kumovi na krštenju bili su Kralj Džordž VI i Kraljica Elizabeta.

Sa kratkotrajnog školovanja u Engleskoj vraćen je posle ubistva njegovog oca kralja Aleksandra I Karađorđevića 1934. godine.

Pošto je imao svega 11 godina, upravljanje zemljom preneto je na Namesništvo koje se sastojalo od tri regenta, među kojima je bio i njegov stric Princ Pavle Karađorđević.

Posle državnog udara 27.marta 1941. godine proglašen je kraljem.

Zajedno s vladom emigrira, prvo u Grčku i Palestinu, a zatim u Egipat. U junu 1941. godine stigao je u Englesku, gde je prihvaćen kao simbol protivljenja nacizmu. Nikada se više nije vratio u zemlju pošto je posle Drugog svetskog rata u Jugoslaviji uveden komunistički režim.

Umro je u Denveru (SAD), a sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertvilu. Njegovoj sahrani pored desetina hiljada tamošnjih Srba i službenih predstavnika SAD, prisustvovalo je i više od 400 američkih pilota spasenih od jugoslovenskih monarhista tokom Drugog svetskog rata u okupiranoj Jugoslaviji.

Bio je jedini kralj neke zemlje sahranjen u Sjedinjenim Državama. Konačno je maja 2013. godine sahranjen u otadžbini, u porodičnoj grobnici na Oplencu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap