Danas je Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva

U saopštenju povodom 17. oktobra, Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva, iz te institucije su naveli da četvrtina stanovnika Srbije živi u riziku od siromaštva.

„Subjektivni osećaj siromaštva je još veći a siromaštvo najteže pogađa najmlađe. Deca koja rastu u nemaštini i bedi veoma teško ostvaruju svoja prava na život, igru, razvoj, obrazovanje i imaju znatno manje šanse da uspeju u životu“, stoji u saopštenju.

Navodi se da su na udaru siromaštva i pripadnici romske zajednice, stanovnici ruralnih sredina, samohrani roditelji, osobe sa invaliditetom i njihove porodice, žene, posebno one starije dobi, migranti i druge kategorije stanovništva.

U prisustvu više stotina hiljada ljudi, 17. oktobra 1987. godine, u Parizu je otkrivena spomen-ploča na kojoj su zapisane reči Jozefa Vresinskog, osnivača međunarodnog ATD Pokreta četvrtog sveta: „Tamo gde je čovek prisiljen da živi u siromaštvu, krše se ljudska prava. Naša je uzvišena dužnost da se ujedinimo u borbi za poštovanje ovih prava“.

U znak sećanja na taj događaj, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1992. godine proglasila 17. oktobar Međunarodnim danom borbe protiv siromaštva i pozvala sve države članice da aktivno rade na iskorenjivanju siromaštva.

U godini u kojoj je doneta pomenuta odluka, skoro polovina stanovnika „trećeg sveta“ je živela u velikom siromaštvu. Iz godine u godinu broj siromašnih se smanjivao, pa je 2010. godine, u poređenju sa 1992. godinom, broj siromašnih ljudi u svetu smanjen za 750 miliona.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap