Žetva pšenice se privodi kraju

Žetva pšenice na području Topličkog okruga se privodi kraju a zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama ovogodišnji rod će biti 15 do 20 odsto veći u odnosu na prošlu godinu.

-Ovogodišnja žetva na području Topličkog okruga obavlja se na površini od oko 6.000 hektara. Zavisno od toga da li je setva obavljena u optimalnom roku i od primene agrotehničkih i zaštitnih mera prinosi pšenice u proseku se kreću od 4.500 do 6.000 kilograma po hektaru, izjavio je savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi (PSS) Prokuplja Radovan Bjelica.

Prema njegovim rečima kombajneri su svoje usluge naplaćivali od 12.000 do 14.000 dinara po hektaru, zavisno od toga da li se žetva obavljala sa ili bez vezivanja slame.

Kako je naglasio žetva je pre nekoliko dana završena na području Žitorađe, dok je na teritoriji Prokuplja, Blaca i Kuršimlije obvljena na površini od 85 odsto.

-U nižim predelima Prokuplja, žetveni radovi su završeni pre nekoliko dana. Zavisno od vremenskih prilika očekuje se da najvažniji poljoprivredni letnji posao u brdsko – planinskim predelima Topličkog okruga bude završen do kraja jula ili početkom avgusta, zaključio je Radovan Bjelica, savetodavac za ratarstvo.

Izvor: grad Prokuplje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Copy link
Powered by Social Snap